Градоначелница америчког градића: Поносна сам на српско порекло

Сарадња између Охаја и Србије коју су започели војници, полако се шири и на цивиле. Град Краљево потписао је споразум о братимљењу са Јужним Јуклидом. На челу тог малог града недалеко од Кливленда већ деценију и по је градоначелница српског порекла.

Једини градоначелник српског порекла у САД. Прва жена на челу Јужног Јуклида у Охају. Четири пута узастопно победница избора за градоначелника. Амерички медији су 2003. писали да су са Џорџин Вело у политику ушле породичне вредности.

„Читала сам коментаре људи да први пут имају градоначелника коме могу увек да се обрате. Мислим да је то због мог порекла. Ми Срби смо врло топли и љубазни људи. Али никад нисам дозволила да љубазност погрешно схвате као слабост. Јер Срби су јаки, боре се за оно у шта верују. Начин на који су ме одгајали родитељи и баба и деда највише је утицао на то каква сам данас као градоначелница“, каже Џорџин Вело, градоначелница Јужног Јуклида.

Поверење је, каже, стекла резултатима, искреношћу и одбијањем да обећа оно што не може да испуни. Иако је у Србији боравила раније, сада је први пут дошла као градоначелница.

„Првобитно је требало да се Краљево побратими са Кливлендом који у Охају има највећи број Срба. Међутим, градоначелник Кливленда је тада рекао да у Охају постоји градоначелница Српкиња, која је веома поносна на своје порекло. Надам се да ћемо сарађивати у области образовања, културе и спорта, али и да ће Краљеву значити наше искуство борбе за економски развој и задржавање младих. Јер, када сам ја постала градоначелница, просечна старост је била 64 године, а сада је 37“, истиче Џорџин Вело.

„Краљево има једног новог партнера. То је на првом месту Јужни Јуклид, а треба рећи и градоначелницу лично која је показала велику заинтересованост за наше место, за нашу културу, за нашу традицију“, наводи Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

И размена симболичних поклона са градоначелником Краљева показала је колико Џорџин Вело не стаје у калуп типичних политичара. Поклањала их је дуже од двадесет минута и за сваки рекла шта представља њој и њеним суграђанима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво