Градоначелница америчког градића: Поносна сам на српско порекло

Сарадња између Охаја и Србије коју су започели војници, полако се шири и на цивиле. Град Краљево потписао је споразум о братимљењу са Јужним Јуклидом. На челу тог малог града недалеко од Кливленда већ деценију и по је градоначелница српског порекла.

Једини градоначелник српског порекла у САД. Прва жена на челу Јужног Јуклида у Охају. Четири пута узастопно победница избора за градоначелника. Амерички медији су 2003. писали да су са Џорџин Вело у политику ушле породичне вредности.

„Читала сам коментаре људи да први пут имају градоначелника коме могу увек да се обрате. Мислим да је то због мог порекла. Ми Срби смо врло топли и љубазни људи. Али никад нисам дозволила да љубазност погрешно схвате као слабост. Јер Срби су јаки, боре се за оно у шта верују. Начин на који су ме одгајали родитељи и баба и деда највише је утицао на то каква сам данас као градоначелница“, каже Џорџин Вело, градоначелница Јужног Јуклида.

Поверење је, каже, стекла резултатима, искреношћу и одбијањем да обећа оно што не може да испуни. Иако је у Србији боравила раније, сада је први пут дошла као градоначелница.

„Првобитно је требало да се Краљево побратими са Кливлендом који у Охају има највећи број Срба. Међутим, градоначелник Кливленда је тада рекао да у Охају постоји градоначелница Српкиња, која је веома поносна на своје порекло. Надам се да ћемо сарађивати у области образовања, културе и спорта, али и да ће Краљеву значити наше искуство борбе за економски развој и задржавање младих. Јер, када сам ја постала градоначелница, просечна старост је била 64 године, а сада је 37“, истиче Џорџин Вело.

„Краљево има једног новог партнера. То је на првом месту Јужни Јуклид, а треба рећи и градоначелницу лично која је показала велику заинтересованост за наше место, за нашу културу, за нашу традицију“, наводи Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

И размена симболичних поклона са градоначелником Краљева показала је колико Џорџин Вело не стаје у калуп типичних политичара. Поклањала их је дуже од двадесет минута и за сваки рекла шта представља њој и њеним суграђанима.

број коментара 8 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 20:52)
anonymous [нерегистровани]

lep gradic

sa 3000 stanovnika.

(среда, 12. сеп 2018, 17:56)
anonymous [нерегистровани]

kraljevo

kako je to lepo...svaka cast ! Jos kada bi mogla da nam pomogne da prosek godina starosti u Kraljevu bude ispod cetrdeset.

(среда, 12. сеп 2018, 17:53)
anonymous [нерегистровани]

"Сарадња између Охаја и Србије коју су започели војници"

Pa zar 99 godine nisu oni i njihovi vojnici zapoceli saradnju i bratimljenje sa celom Srbijom, koje im nikada necemo zaboraviti. Svaki put se zgrozim i prodju me zmarci kad vidim njihove vojnike i zvanicnike zajedno sa nasima! Uzas.

(среда, 12. сеп 2018, 17:42)
nb [нерегистровани]

Re: Svaka cast

"Da uvedu jednu liniju od ajrudruma Kraljevo"
Evo potvrde (na moj raniji komentar):
Kao po receptu. Ovo je prvo potrazivanje na "Listi zelja". Bice ih jos mnogo vise. Doduse ne razumem sta je to "ajrudruma", al' mogu da predpostavim.
Poz.
P.S. Ceo svet vam duguje sve. Zivot vam duguje. Attitude is: "I am entitled to it". Wrong! Very wrong!!!

(среда, 12. сеп 2018, 15:11)
Душан [нерегистровани]

Прави пут

Баш дивно. Пријатељство уместо ароганције.

(среда, 12. сеп 2018, 14:20)
anonymous [нерегистровани]

re

Pa lakse ce iz Kraljeva u Juklid da se ide nego u Beograd, jer nema direktan voz Beograd - Kraljevo. O Boze...

(среда, 12. сеп 2018, 13:39)
gedza [нерегистровани]

Lepa prica

Trebalo bi uspostavljati veze sa ljudima naseg porekla koji su uspesni i priznati u sredinama gde zive i rade, jer takva priznanja nastaju samo zbog kvaliteta koji imaju.Mnogo tu moze da se nauci a i pomoc nije iskljucena ako zatreba.Nasi politicari bi trebalo da imaju mnogo vise sluha za dijasporu, zbog mogucnosti koje se otvaraju za obe strane.

(среда, 12. сеп 2018, 13:21)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Da uvedu jednu liniju od ajrudruma Kraljevo