Велике шансе за овогодишњи Ел Нињо

Постоји око 70 одсто шанси да се глобални атмосферско-океански феномен Ел Нињо деси ове године, сматрају стручњаци Светске метеоролошке организације, преноси Би-Би-Си.

Последњи Ел Нињо одиграо се 2015. на 2016. годину и утицао на временске прилике широм света. Срећом, стручњаци очекују да нови неће бити толико интензиван као протекли.

Ел Нињо је природни атмосферско-океански феномен који се очитује променом површинске температуре и правца дувања ветрова над Тихим океаном, што утиче на временске прилике широм света.

Прошли, из 2015. на 2016. годину, био је један од најинтензивнијих икада забележених, што је довело и до тога да 2016 година постане најтоплија година од када се води евиденција.

Осим глобалног пораста температуре, Ел Нињо је довео до суше у Африци и поплава у Јужној Америци.

Ова година је почела Ла Нињом, супротном фазом од Ел Ниња, што је условило нижу површинску температуру Пацифика. То је сада прошло и, према моделима Светске метеоролошке организације, постоји око 70 одсто шанси да се ове године развије Ел Нињо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво