Тврђаве у долини Лима, заборављени сведоци прошлости

Од Прибоја, до ушћа Лима у Дрину, постоји укупно 17 средњовековних градова, градина и тврђава. Неки су изграђени на местима старијих насеља, још из времена праисторијских рудара, а сви сведоче о значају Полимља и крију тајне векова. Евидентирани су на археолошким мапама, али, изузев Јагата, у коме се настављају истраживања, остали, као да су заборављени.

Високо над Лимом, готово неосвојиво утврђење римског императора Семптимија Севера, чије име носе још два европска града, сведочи о царским друмовима, драгоценим рудама које су овде вађене и владарима који су се смењивали.

Директор Завичајног музеја у Прибоју Саво Дерикоњић наводи да се по начину зидања могу разликовати периоди градње.

У римском зидању, како објашњава, зидови се раде у техници рибље кости, камен се слаже укосо, а у средњем веку је извршена доградња.

„Кула је, сада када је погледамо, очувана, висина отприлике осам до девет метара. Она је свакако била виша“, каже Дерикоњић.

Ров испуњен водом са северозапада, амбис на југоистоку и висока кула, зидови ширине око три метра, Сјеверин су чинили безбедним утврђењем, попут Оштрика, Јагата, Равањског града, Острога, затим Клака, Ковинграда и Милешевца, сваки суседном видљив, стратешки размештени на врло важном подручју.

Тако распоређена, утврђења су у Средњем веку имала и значајну комуникацијску улогу, па је по том принципу и вест о смрти Сулејмана Величанственог у опсади Беча 1566. године, за само 12 сати стигла до Истанбула, што је омогућило да се предузму све мере како би се сачувао мир у царству.

Са Јагата, изнад Прибоја, мотрило се на караване и уходе, и бранило од освајача.

"Значи, негде око 5.800 година пре нове ере, па до данашњих дана, увек су различити народи, различите цивилизације, различите културе имале своје присуство на овим подручјима“, указује Дерикоњић.

Општина је обезбедила новац и за наставак истраживања, и очекује се да ће бити потврђено двомиленијумско трајање и значај ове баштине.

Оштрик, Равањски Град, Остро и Сјеверин, на таква истраживања, још ће чекати.

Сретен Јелић из Рутоша код Прибоја каже се у њиви копањем нађу предмети специфичног изгледа, које он одваја.

„Можда има још, него ја нисам нашао. Значи да је то нека цивилизација била, која и кадашња", прича Сретен Јелић из Рутоша, код Прибоја.

Записана у камену, прошлост је овде још видљива - и још може да посведочи о догађајима и култури из прохујалих векова - док је потпуно и неповратно не прекрије земља и освоји растиње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи