Немац постао православац: Највећу љубав коју сам осетио, осетио сам међу Србима

Из 1.250 километара удаљеног Хехингена у Немачкој, Михаел Буш, сваког лета долази у Шабац на одмор. Због дугогодишњег пријатељства са Србима, обичаја и традиције које је упознао поред њих, одлучио је да се крсти у православној цркви.

„Моја љубав према Србима је искрена и чиста, јер су ме прихватили као брата“, каже Михаел Буш. Тридесеттрогодишњи Немац у Шабац је долазио на славе и крштења, а онда је у православној цркви заказао и своје.

„Моја биолошка породица се разишла пре много година, и све то што ми је целог живота недостајало, нашао сам овде. Мој кум Милан Лончар ми је као брат. Највећу љубав коју сам осетио, осетио сам међу Србима“, истиче Михаел Буш.

Свештеник Војислав Петровић каже да је за нашу цркву велики догађај јер се врло ретко дешава, да неко из другог народа или друге конфесије, пређе у православну веру.

Пре 12 година, Михаел је почео да ради као механичар у ауто-сервису у Немачкој чији је власник Србин. Данас је пословођа који поред поправке возила, логистике и финансијског менаџмента, зна и све српске обичаје.

„Ништа од тога није познавао, није имао и све је то поред нас у нашој заједници видео, доживео, и заволео“, каже Саша Пурешевић, власник ауто-сервиса у Немачкој.

Најлепши су му српски специјалитети, а најтежи падежи. Буш каже да воли људе, сарму, ћевапе, воли све.

Овог лета, Михаел је у Шабац дошао са девојком. Угостиће и пријатеље из Немачке, јер жели, како каже, да и они упознају његову другу домовину.

број коментара 11 пошаљи коментар
(среда, 29. авг 2018, 10:59)
Gastarbeiter,penzioner: [нерегистровани]

Neću ništa,

ne biste objavili!-Posetite ga posle godinu dana!

(понедељак, 27. авг 2018, 08:56)
Eichmann [нерегистровани]

nemac

ne znam sta je cudno ovde ..mi i nemci smo imali mnogo jace mostove dok su srbiju vodili srbi a ne sljam ...inace on je nemac koliko sam ja zidov..Bus prezime bas je "nemacko" ....vidi se da je iz neke rasturene porodice i sa obzirom da smo mi zaista srdacni ljudi nije tesko ...to sto je presao u prljoslavlje ne znaci nista 70ih su na severu evrope svi isli u budiste ili islam jer je bilo moderno... za njih to nebitno .. a srbi pametni beze jer su kao srbi samo naj..avali zbog te "vere" i ostalog

(понедељак, 27. авг 2018, 03:25)
Aco [нерегистровани]

Preokreti

Cudi me da ti nisi pobjegao??
Njemcu zelim sve najbolje i dobro dosao.

(понедељак, 27. авг 2018, 00:14)
anonymous [нерегистровани]

Nemac postaje pravoslavac

Krstenje je cin ili obred kojim se izrazava vera u Gospoda Boga , Njegovog Sina Isusa Hrista. Potaknuta Svetim Duhom osoba donosi svojom voljom odluku o krstenju. Lepo je ovo sto se desilo ovom mladom coveku, ali i svedocanstvo o sustini naseg srpskog bica, da smo narod koji voli, koji ima I srce I dusu, koji ima duha.

(недеља, 26. авг 2018, 20:20)
anonymous [нерегистровани]

Преокрети

Немац улази у православље а многи Срби од њега беже, и не само од православља, већ од свега што има везе са сопственим пореклом, традицијом, није то довољно 'фенси'.

(недеља, 26. авг 2018, 20:19)
anonymous [нерегистровани]

Čestitam

Na zdravlje i spasenje!

(недеља, 26. авг 2018, 19:51)
anonymous [нерегистровани]

@Kakve to veze ima?

E bas je vazno koga ti zelis za prijatelje. Kao da ti koje ne zelis za prijatelje, tebi zele biti prijatelji. Mnogo si vazan, nema sta. Podrzavam i zelim sve najbolje Mihaelu, mi Srbi imamo poneku manu, ali mnogo vrlina, cak vise nego bilo koji narod na svetu. Kroz sta smo sve prosli i opet se odrzali te ostali u najvecoj meri prisebni, to je malo koji narod na svetu uspeo.

(недеља, 26. авг 2018, 19:47)
anonymous [нерегистровани]

bv

Niko te ne bije po ušima da tražiš prijatelje medju vernicima. Tvoja (naopaka) filozofska razmišljanja zadrži za sebe.

(недеља, 26. авг 2018, 18:51)
anonymous [нерегистровани]

Нек’ ти је Бог у помоћ

Нек’ ти је Бог у помоћ!

(недеља, 26. авг 2018, 15:12)
Sara [нерегистровани]

Nemac presao u pravoslavlje

Nas covek, pametno