У Титовом „кадилаку“ за 700 евра у председниковом рају

Тридесет и осам година после смрти Јосипа Броза Тита, острвце Ванга, где је била резиденција бившег југословенског председника, ускоро ће бити отворено за туристе, пише „Јутарњи лист“.

Још се чека одлука хрватске владе о томе под којим условима би туристи могли долазити у обилазак резиденција које су одувек биле под строгим сигурносним мерама.

Све је спремно да први посетиоци дођу на Вангу која је годинама затворена за јавност, а у припреми су две ВИП туре по Брионима које ће омогућити туристима да виде и све објекте које је користио Тито.

Проблем је само у томе што још нису договорени услови како ће туристи посећивати Вангу јер је реч о заштићеном објекту за који је до сада требало имати посебну дозволу.

Да би се дошло на Вангу, требало је поднети молбу с личним подацима. То значи да неће моћи да се организују масовнији доласци туриста.

Управник Националног парка Бриони Марно Милотић рекао је да очекују одлуку Владе под којим ће условима туристи моћи на Вангу.

Није дефинисано да ли ће гости морати да пролазе и детаљне прегледе пред одлазак на Вангу где је и даље забрањено фотографисање.

На Ванги је време стало, све је као у Титово време, чува се сав инвентар који се користио док је Јосип Броз тамо проводио готово шест месеци у години и где је примао госте из света.

Туристи ће ускоро моћи да виде део природног раја који је Тито открио 1952. године када је сандолином прошао покрај Ванге. У Титово време острвце је чувала војска и било је немогуће доћи у његову близину.

Предвиђено је да туристи могу да разгледају и виноград на Ванги, који се и даље користи и узгајају се сорте малвазија, мерло и мушкат, а у резиденцији на Ванги у подруму је винотека с архивским винима која се нигде не могу купити.

Туристи ће моћи да разгледају и словеначку собу и рибарски индонезијски салон које је користио Тито, фото-лабораторију и радионицу из његовог времена.

Тито је на Ванги имао и радионицу, а ту је примао и посебне госте за које није био предвиђен службени протокол као у Белој вили. На Ванги су и засади мандарина и другог воћа.

Посетиоци ће моћи да се провозају и Титовим „кадилаком“, али пола сата вожње кошта 700 евра.

Уз посету Ванги предвиђа се и ВИП тура за туристе који ће моћи да виде Белу вилу и Приморку до које ће водити туристички воз.

У неке од Титових објеката долазе гости, али се осећа и зуб времена, иако је сачувано све што је Тито користио за живота.

Ове године значајније је поскупело и изнајмљивање репрезентативних објеката из Титовог времена па су цене више и за 400 одсто у односу на прошло лето.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво