Следећих неколико година изузетно топле?

Резултати истраживања спроведеног на основу математичког модела показују да би следећих неколико година могле да буду изузетно топле.

Истраживачи су развили математички модел који предвиђа колико ће просечна глобална темпаратура површинског ваздуха варирати током следећих неколико година, а резултати показују да од 2018. до 2022. године можемо доживети пораст екстремних температура, пренео је Би-Би-Си.

Загревање узроковано ослобађањем гасова попут угљен-диоксида се не повећава потпуно стабилном брзином.

На почетку 21. века, научници су истакли да постоји пауза у загревању, али неколико анализа је показало да је пет најтоплијих година уследило након 2010. године. Ово варирање из године у годину не утиче на дуготрајни тренд повећања температура.

Сада, нови метод предвиђања глобалних температура указује на то да ће наредних неколико година бити топлије него што се очекивало.

Уместо да користе уобичајене технике за симулирање климе, Флоријан Севелек, из Националног центра за научна истраживања у Бресту, и Сибрен С. Драјфаут, са Универзитета у Саутемптону, осмислили су статистички метод за претрагу кроз симулације климатских услова у 20. и 21. веку и тражили ситуације сличне данашњим.

Тим је затим користио ове климатске „аналогије“ како би предвидео могућности које доноси будућност.

Конкретно, високе температуре које се предвиђене у наредних неколико година уследиће због мале вероватноће наступања изузетно хладних периода.

Када је алгоритам „научен“, а процес траје неколико минута, предвиђања се праве за неколико стотинки на лаптопу.

У поређењу с тим, суперкомпјутерима је потребно неколико недеља када користе традиционалне методе симулације климе, пренео је Би-Би-Си.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво