Британски Телеграф: Седам разлога да посетите Београд

Београд је право решење за туристе који траже алтернативу прецењеним дестинацијама и градовима који су на удару хорди туриста, пише лондонски „Телеграф“.

Британски Телеграф: Седам разлога да посетите Београд Британски Телеграф: Седам разлога да посетите Београд

Британски лист истиче седам кључних разлога због којих треба на викенд отићи у Београд – европски град са најбољим односом цене и квалитета.

Први се односи на финансијску исплативост јер, како се објашњава Британцима, приступ атракцијама и карте за јавни превоз коштају мање од пет фунти, а јефтини су и храна и пиће.

Као други разлог, под називом „Две реке по цени једне“, наводи се да је Београд смештен на ушћу Саве у Дунав што је за многе једна од кључних градских знаменитости која уједно дели стари од Новог Београда.

У Београду се налази Храм Светог Саве – највећи православни храм на свету што се наводи као трећи разлог за посету српској престоници.

На четвртом месту Телеграф наводи „традиционалне ћевапчиће који се не смеју пропустити“.

Једна од атракција је и тврђава Калемегдан смештена у великом парку. Лист затим описује и пругу Београд-Бар која повезује српску престоницу и највећу црногорску луку наводећи да путовање преко брда, планина и језера пружа јединствен доживљај.

Као седми разлог наводи се мешавина архитектуре где се могу видети и небодери из комунистичке ере, али и Земун и Скадарлија, боемска четврт у старом граду са шармом у стилу Монмартра.

„Млада популација града чини ноћни живот легендарним, а кафићи, барови и ресторани су увек толико живи да ћете се можда запитати како се овде уопште заврши икакав посао. Идите у Београд сада пре него што га открију и сви остали“, закључује британски Телеграф.

Поредећи трошкове викенд путовања у европским дестинацијама попут Венеције, Барселоне и Берлина, као и градова у успону попут Антверпена, Тулуза и Београда, студија британског Пост офис травел манија (Post Office Travel Money) открива да европски, како се наводи, мање познати градови не само да су добри за избегавање гужве, већ да коштају упола мање од дестинација на листи европских водећих дестинација.

Студија је истраживала трошкове потрошачке корпе 10 типичних туристичких производа, укључујући цену пива, вина, кафе, газираних пића, а укључила је три оброка дневно, карту за превоз, смештај за две ноћи у хотелу са три звездице, трансфер са и до аеродрома, као и улазнице за водеће градске историјске атракције, музеје, галерије.

Према тој анализи, Порто је за трећину јефтинији од португалске престонице Лисабона, Верона је атрактивна замена за Венецију, а викенд у Братислави јефтинији је 44 одсто од 48 сати проведених у Бечу.

Од укупно 36 градова поређених у истраживању, укупни трошкови за викенд у Београду су најнижи.

„У источној Европи има неколико историјских престоница – на челу са Београдом, Букурештом и Братиславом који могу да парирају Кракову, Прагу и Будимпешти како по цени тако и по знаменитостима“, каже Ендрју Браун, портпарол Пост офис травел манија.

Новинар Телеграфа Том Раули наводи да поједини Британци још мисле о српској престоници као проблематичној, јер се неки сећају ратова деведесетих и НАТО бомбардовања због чега више воле да га се клоне, док друге одбијају његови не увек лепи призори.

Ипак, како додаје, иза градске четврти из совјетске ере пронаћи ћете фасцинантни, живахни град са изненађујуће атрактивним пешачким улицама у центру и извесним шармом дуж обала река Дунава и Саве

„Више од 40 војних инвазија обојило је градску архитектуру и офарбало његову историју крвљу, али град је поново оживео богатом уметничком и културном сценом“, каже Раули.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи