Грци желе да им Британци врате скулптуре из Партенона

Грчке власти саопштиле су да желе да преговарају са Британцима о томе да им врате чувене древне скулптуре које су красиле храм Партенон на Акропљу.

Министарка културе Лидија Кониордоу обратила се свом колеги у Британији са захтевом да започну формалне преговоре о чувеним скулптурама познатим и као Елгинове мермерне скулптуре и позвала Британце на састанак у Грчку.

Томас Брус, седми гроф од Елгина, уз дозволу Турака Османлија, ове скулптуре однео је у Британију 1806. године и продао их Британском музеју.

Од 1983. године, на подстицај тадашње министарке културе Мелине Меркури, влада је била посвећена повратку скулптура у земљу, али су то Британци одбијали да учине.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво