Прослава „златних“ свадби у Трстенику

Овог викенда, „златну“ свадбу у Трстенику, заједно је, први пут, прославило 14 парова. Као некада, пре 50 година, у свечаној сали за венчања општине Трстеник организована је свечаност под називом „Најлепша промоција љубави“.

У овом месту са око 17.000 становника, где је већ годинама негативан природни прираштај, на овај начин младима се даје пример да је дуготрајан брак основ породице и успешног живота.

Била је то љубав на први поглед када су у питању Тодоровићи. Забављали су се кратко, од почетка фебруара до првог маја 1968. године. Пешице су, пре педесет година, дошли од Лопаша до Трстеника на венчање.

„Имамо породицу, имамо ћерке, унуке, праунуке, три праунука имамо. То је за нас велико за педесет година“, каже Милијана Тодоровић.

„Бити у браку 50 година. Има ту различитих путева. Има и трновитог пута, а има и слатког и лепог пута и лепог живота. Чини ми се да сам најсрећнији човек који постоји“, истиче Ратко Тодоровић.

Доносили су воду са извора, намицали кору хлеба, градили заједно своје огњиште. Љубав, толеранција и разумевање, како истичу многи супружници на овом скупу, најбољи су рецепт за дуг и успешан брак.

„И да треба створити породицу, имати децу, живети са неким, делити добро и зло и на крају дочекати ту свадбу од 50 година“, каже Славица Саламан из Трстеника.

„Општина Трстеник и наш Црвени крст по први пут организују овакву једну свечаност, а у циљу да институцију брака очувамо, да све лепе и здраве вредности испромовишемо, да сви ови људи буду пример неким млађим генерацијама који се све теже одлучују на такав корак, да ступе у брак и стварају породицу“, наводи Александар Ћирић, председник општине Трстеник.

Са скупа је потекла иницијатива да се у Трстенику сагради Геронтолошки центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи