Муја, јачи и од судбине!

Најстарији амерички алигатор на свету живи баш у Београдском зоолошком врту. Муја је одавно домаћа, али и светска атракција. О њему су писали и многи светски медији. Преживео је ратове, бомбардовање и разне невоље које су задесиле врт. Посетиоцима је интересантан, јер се ретко помера, док запослени у Београдском зоолошком врту, кажу да су поносни што генерације Београђана и туриста долазе да виде Мују.

Овде је најдуже од свих па га и посетиоци и запослени веома поштују и воле. У Београд је стигао 1937. године, а са лакоћом је преживео – Други светски рат, сва бомбардовања Београда, кризне године зоолошког врта и разне болести. А колико Муја има година, мистерија је за све.

„Требало би да је имао око две године када је стигао, тако да Муја данас има око 82 или 83 године и то га чиним најстаријим америчким алигатором у условима где се то контролише“, наводи Србољуб Алексић, директор Зоолошког врта у Београду.

Муја је, кажу, у прилично доброј кондицији, храни се једанпут недељно када поједе око пет или шест килограма меса. Због гангрене, 2012. године остао је без десне предње ноге.

„То је интересантна прича да су се удружили ветеринарски и хирурзи са Клиничког центра Београда са ортопедије и они су му ампутирали ногу, али то је било пре шест година, а он је сада здрав, иако не изгледа много живахан, али када га храните и када се неко нађе у његовој близини, уме да буде веома брз“, истиче Алексић.

Посетиоцима је интересантан, јер се ретко помера.

У зоолошком врту, у шали додају, да Муја воли мир па се, када га гађају новчићима или храном, најчешће прави мртав.

„Једна жена је пролазила са дететом и рекла: 'Јао видите пластични крокодил'. Ми смо јој рекли да није пластични. Њој је било чудно што наш радник поред њега чисти, и она је само прошла и одмахнула руком и рекла: 'Ма ајте молим вас како није пластични'“, присетио се директор Зоолошког врта у Београду.

Муја је постао најстарији амерички алигатор 2007. године, када је у Зоолошком врту у Риги у 75. години преминуо алигатор Кабулитис, који је дуго носио ову титулу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво