Три прста на нових 200 франака подигла буру на друштвеним мрежама

Швајцарска национална банка (ЦБС) представила је у среду нову новчаницу од 200 франака, чији је дизајн изазвао бурне реакције на друштвеним мрежама због мотива са три прста.

Дизајн нове новчанице наглашава научне експертизе Швајцараца, а део су награђиваног скупа новчаница ове мале и богате европске земље.

Новчаница од 200 франака је последња од награђиваних швајцарских апоена који су усвојени у последње време.

Новчаница од 10 франака проглашена је 2017. најлепшом новчаницом на свету, а исту награду је 2016. освојила је новчаница од 50 франака.

Новчаница ће бити пуштена у промет 22. августа 2018, а из банке поручују да је нови апоен мањи и лакши за руковање од старе верзије.

У мају 2019. године, биће представљена новчаница од 1.000 франака, а новчаница од 100 франака у јесен 2019. године.

Старе новчанице ће остати у употреби до даљег.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво