Планинари нашли „римски“ мост, десетак километара од Ужица

На само десетак километара од Ужица, налази се изузетно леп мост на Дервенти, притоци Ђетиње. Није заштићен, не зна се ни кад га је ни ко саградио, а мештани га зову „Римски“.

Не зна се шта све памти лучна ћуприја од сиге на Дервенти осим речних бујица и бројних путника. О њој од детињства брине сада 81-годишњак Борисав Митровић.

„Косим, молим људе да не вуку пуно преко њега. Сига је вађена горе на Сувом врелу, причали су стари да је ова сига сва на леђима донета, донело робље и ови наши радници римским тим људима који су радили овај мост“, каже Борисав Митровић из Гајева.

Грациозно надвијен над бистром Дервентом, још увек се користи. Планинари су га открили случајно идући ка Дрежничкој Градини.

„Ми смо остали запањени лепотом и начином како је овај мост изграђен решили смо после тога да направимо једну планинарску стазу која би кренула уз Дервенту, од Поточања да би што више људи овуда прошло“, каже планинарски водич ПД „Рујно“ из Ужица, Иван Обућина.

Археолог-кустос Народног музеј из Ужица, Радмила Јовић, каже да с обзиром на начин градње, на то како је камен слаган, да је мост лучни, може се рећи да је мост не из римског, већ из каснијег, из турског периода.

У сваком случају, нестварно је да је таква грађевина незаштићена, кажу и стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе који ће покренути процедуру заштите времешне ћуприје на Дервенти.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво