Марија Кири прва на листи „100 жена које су промениле свет“

Чувена научница пољско-француског порекла Марија Кири проглашена је у анкети Би-Би-Сија за најутицајнију на листи сто жена које су промениле свет.

Тако су одлучили читаоци Би-Би-Сијевог часописа Хистори, који су Марију Кири сврстали на прво место, јер је она била прва особа која је освојила две Нобелове награде - за физику 1903. и за хемију 1911. године, али и због истраживања радиоактивности.

На другом месту нашла се америчка активискиња Роза Паркс, која је одбила да уступити своје место у аутобусу белцу и тако покренула борбу за права црнаца у Америци, а на трећем месту је Емелин Панхерст, једна од оснивача Социјално-политичке уније жена, која је допринела да жене добију право гласа.

Четврто место заузела је енглеска математичарка и пионир рачунарског програмирања Еда Лавлејс, док је пета британска хемичарка Росалин Френклин, која је допринела разумевању молекуларне структуре ДНК.

Анкета коју је Би-Би-Си спровео својеврсно је признање женама које су оствариле невероватна достигнућа, изјавила је Хенали Пател, портпаролка највећег британског удружења за права жена „Фоусет сосајети“.

На листи се међу првих 20 налазе још и бивша британска премијерка Маргарет Тачер, Девица Марија, списатељица Џејн Остин, принцеза Дајана, Амелија Ерхарт, прва жена пилот која је авионом сама прелетела Атлантик, мајка Тереза...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво