У Јадранском мору живи 30 врста ајкула!

Око 30 врста морских паса, који су безопасни, живе у Јадранском мору, каже доктор Мирко Ђуровић из црногорског Института за биологију мора и подсећа да у последњих тридесетак година није забележен било какав напад на човека.

У Јадранском мору живи 30 врста ајкула! У Јадранском мору живи 30 врста ајкула!

Можемо констатовати да наше ајкуле, да кажемо не гризу, има много морских паса, али они су увек највећим делом свог живота на отвореном мору, објашњава Ђуровић.

Према његовим речима, сваке године у ово време, без конкретног разлога, појављују се медијски наслови о ајкулама у водама Јадрана, јавља Радио-телевизија Црне Горе. 

Др Ђуровић истиче и да велики број крузера посети црногорско приморје, што не утиче на квалитет морске воде, те је она прве категорије, не само на отвореном мору, већ и уз обалу.

Иначе, услед климатских промена долази и до раста температуре мора. Из црногорског Института за биологију мора кажу да је установљено да просечна температура воде у Јадранском мору сваке године порасте за 0,6 степени, што погодује развоју инвазивних биљних и животињских врста.

„Ту су, пре свега, рибе, ракови и други морски организми, који у највећем делу негативно утичу на морски екосистем, а један од пресудних фактора јесте и повећање температуре морске воде“, нагласио је Ђуровић и додао да нове, отпорније животињске врсте потискују домицилне.

„Самим тим причине одређену штету, која се, пре свега, односи на смањење у рибарству, дакле заузимање простора у односу на домаће врсте“, закључио је Ђуровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво