Ексклузивна открића на Руднику – комплет тегова за мерење злата!

У прошлогодишњим истраживањима на планини Рудник пронађени су ексклузивни предмети – комплет тегова за прецизно мерење племенитих метала који су до сада проналажени у Немачкој, Француској, Ирској и Енглеској. Изузетно ретки археолошки налази јавности су представљени на изложби посвећеној рударству на Руднику, коју је Музеј рудничко-таковског краја приредио поводом предстојећег Дана рудара.

О рударењу на планини недалеко од Горњег Милановца говоре бројни материјални остаци пронађени на терену. У последњим ископавањима откривен је изузетно редак археолошки налаз – комплет од шест бронзаних тегова за прецизно мерење сребра и злата.

„Ти тегови су коришћени од 13, па све до 19. века и широку примену су имали у западним земљама, Немачкој, Енглеској, Финској, Ирској“, истакла је Ана Цицовић, ауторка изложбе.

На планини Рудник велико рудно богатство експлоатисало се кроз све временске епохе. Али и у овом веку у потрази за рудама налазе се трагови радова средњовековних рудара.

„Они су били стварно врхунски, врхунски мајстори и једина разлика је била у технологији. Они су имали дрво, а ми имамо челик. А морам да кажем да су све појаве, рудне које су постојале на површини, они су успели да нађу“, истиче Ацо Илић, директор Рудника и флотације „Рудник“.

У значајном рударском насељу постојала је ковница новца која је најдуже радила у средњем веку. Динар краља Драгутина кован на Руднику први је српски динар са ћириличним натписом, а пре три године откривен је типар из времена владавине кнеза Лазара.

Најновији налази, јединствени на нашим просторима, представљају предмете од изузетне културно историјске важности.

„Говоре нам управо то да је Рудник био једна космополитска средина, да је био центар рударства и трговине, јер су они управо коришћени за мерење племенитог метала“, објашњава Ана Цицовић, аутор изложбе.

Рударске алатке из праисторијског периода, копља, фрагменти мачева, чекића из бронзаног и гвозденог доба, остаци античког храма, керамичке посуде, део су налаза који су потврдили писане изворе о дугој историји овог рударског места.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи