Мајстор Јанош не дозвољава да нестану инструменти из Карпатске низије

Јанош Врабел из Чоке већ четири деценије прави ретке архаичне инструменте који су се некад свирали у Карпатској низији. Одрастао је у Банатској равници па је од онога што је природа нудила крај Тисе и Златице учио да прави разне свираљке. Његови инструменти веома су тражени и у свету, а све више је, тврди Јанош, и младих образованих људи у Србији који се интересују за етно-музику.

Пиштаљке од врбе, зове и трске направио је још као дете. Желео је да свира на старим инструментима које је било тешко набавити, па је обилазио старе људе који су их користили и музеје где су били изложени. Гледао је, учио, скицирао, узимао мере и правио их код куће.

„Мене је интересовало какав је то инструмент, шта је то уствари, па сам почео да поправљам те инструменте и заволео сам их. То је било седамдесетих година када није било у моди да се свира архаична и етно-музика. Тада је била популарна рок музика“, објашњава Јанош Врабел.

До сада је направио преко 1.000 гајди, цитри, кобзи, окарина. Мало је познато, каже, да у Србији постоји богата традиција свирања гајди.

„Код нас у Банату су биле те огромне банатске Мокринске гајде, у Срему су користили сличне гајде, али мало краће, у околини Ниша су користили ерске гајде, тамо су биле и влашке гајде, у околини Левча попови су свирали гајде“, каже Врабел.

Његови синови, такође су, додаје, вешти у изради ситних детаља и делова инструмената, па када дођу из Мађарске, где живе и раде, помогну му. Он је, додаје, увек радио, само оно што је волео.

„Ја сам био професор ликовне уметности, јер сам волео да цртам, волео сам уметност, волео сам ликовну културу, општу културу. Исто сам волео инструменте, волео сам музику. Оно што нисам волео то нисам радио, једноставно“, истиче Врабел.

Музика, каже не познаје границе, па су инструменти из његове радионице стигли у Кореју, Америку, Енглеску, Немачку, Јапан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво