Рускиње на удару критика због љубави са страним навијачима

Стотине хиљада мушкараца с разних страна света похрлило је у Русију ради Светског првенства у фудбалу, што је покренуло жустру дебату међу Русима о улогама и правима жена јер су се Рускиње које су започеле љубавне приче са навијачима нашле на удару критика у тој земљи.

Рускиње на удару критика због љубави са страним навијачима Рускиње на удару критика због љубави са страним навијачима

Многи Руси, наиме, осуђују такве своје сународнице сматрајући да тим поступцима оне подривају морал своје земље, наводи АП уз оцену да ове „распрострањене и јетке критике показују доминантност патријархалних и сексистичких погледа у Русији где је концепт родне једнакости за читаву генерацију иза западног“.

Реакције на романсе Рускиња са странцима током Светског фудбалског првенства у тој земљи толико су снажне да су неке феминисткиње у Русији мишљења да би то заправо могло да иде на руку њиховим интересима јер шокира чак и конзервативне жене које се не би поистоветиле са феминисткињама.

„Чак и те жене кажу – што је доста, доста је, отишле сте предалеко“, каже феминистичка списатељица Снежана Грибатскаја.

Козметичарка Маријам једна је од Рускиња које су се заљубиле у стране посетиоце, а њу је, каже, очарао мексички навијач Омар, који ју је питао како да стигне до Црвеног трга.

„Био је толико љубазан и пун поштовања према мени. Зато сам се заљубила у њега“, објашњава 27-годишњакиња.

Међутим, за многе Русе је њено понашање срамотно, а један од таквих је Платон Беседин, колумниста листа Московски Комсомолец, који каже да „Рускиње срамоте себе и своју земљу“.

Популарни форум на друштвеној мрежи ВКонтакте објавио је стотине видео-снимака на којима Рускиње плешу са страним фудбалским навијачима и љубе се са њима, што је изазвало жестоке осуде неких Руса.

У првој недељи Светског првенства, руска посланица Тамара Плетњова упозорила је Рускиње да не улазе у романсе са странцима уколико не желе да после саме подижу децу.

Многе Рускиње, с друге стране, странци привлаче јер, како оне кажу, имају потпуно другачији став према женама, имају лепе манире...

О питању сексизма огласила се и ФИФА, признавши да то јесте проблем током Светског првенства, а недавно је предложила „лек против тога“ – да се у преносу утакмица мање приказују атрактивне жене које су на стадионима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво