Војвода Пријезда ће добити највиши споменик у Србији

Највиши споменик у Србији тренутно ствара вајар Борис Стапарски у Кикинди. Монументално обележје посвећено Војводи Пријезди и његовој жени Јелици, треба да буде постављено на североисточној страни Куле од Сталаћа, а видеће се са путева који пролазе кроз Расински округ.

Вајар Стапарски каже да је овај споменик његова ауторска симфонија, по грандиозности и по поруци коју шаље. Војвода Пријезда је осим храбрости показао љубав према отаџбини, жени и мачу, а споменик носи назив „Светионик љубави“.

„Споменик ће бити 11,5 метара са постаментом 15 метара висок. Тежиће до 20 тона. То је нешто што је заиста велико, али нама и треба нешто велико. Да се испод сенке тога осетимо велики. Да знамо ко смо, да знамо и шта смо“, објашњава вајар Борис Стапарски.

Споменик Војводи Пријезди и његовој жени Јелици биће постављен на највишој коти код Сталаћке тврђаве, места у српској историји познатог као последње упориште у одбрани земље од најезде Турака.

„Веома је богато налазиште, што говори о томе да су занати били веома развијени. Чак су у граду Сталаћу нађени делови самострела с почетка 15. века којих има у неколико градова Европе“, истиче Наташа Димовска из Народног музеја у Крушевцу.

Локалитет око Куле од Сталаћа се назива и Мојсињска света гора.

„Од ове куле Тодора од Сталаћа, и даље 20 километара, налази се по неким списима из 19. века 77 цркава и манастира. Велики број њих је откривен, велики број су рушевине, велики број је обрастао у коров и наша је жеља да кроз овакве манифестације афирмишемо Мојсињску свету гору, каже Славољуб Љубисављевић из Удружења „Чувари Мојсињске Свете горе“.

Споменик представља Војводу Пријзеду који стражари над Србијом, док верна Јелица најављује одлазак у вечност и славу.

Постављање се очекује наредне године. За сада је завршен мач дуг три метра.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво