Сремски Карловци имају и Музеј шибица!

За Сремске Карловце кажу да су ризница српске културе и духовности, да су јединствени по вину и фестивалима. Од пре неколико година у том граду отворен је и Музеј шибица. Власница музеја је, каже, само наставила хоби своје помајке, познате глумице Јасне Новак, која је шибице почела да сакупља још педесетих година док је живела у Прагу.

Стигле су са свих меридијана, а свака је јединствена на свој начин. Ма колико звучало невероватно, на малим кутијама представљени су најзначајниј светски догађаји, проналасци, као и развој дизајна у протекла два века.

„Тада је у Прагу постојао, а и дан данас постоји клуб који је окупљао људе око ове тематике и Јасна се стицајем околности нашла у тој причи и она је временом почела да сакупља шибице и етикете и за неких 10 година које је тамо провела сакупила је близу 20.000 различитих примерака из цитавог света“, прича Јована Поповић Бенишек, власница српског Музеја шибица.

Изложене су кутијице различите по форми, величини, дизајну, па чак и материјалима. Има их са мотивима државника, флоре, фауне, превозних средстава, карикатура. Туристи долазе из свих крајева света. Ипак, најинтересантније су деци.

„У нашој колекцији веома су интересантна ова велика палидрвца чија кутија је још већа. А занимљиве су ове мале, које, насупрот њих, имају, свега сантиметар-два“, прича Бела Бенишек, ћерка власнице музеја.

Средином 20. века, шибице су, пре свега служиле за рекламирање производа. Педесетих година прошлог века постале су и колекционарска атракција. Сакупљао их је и кнез Павле, који је у њих уложио велики део своје уштеђевине.

„Овај музеј је јединствен у Европи. По мојим информацијама постоји још само један идентичан у Шведској. То је музеј при граду који садржи у својој колекцији искључиво машине и шибице, односно примерке који су везани за бренд и њихову производњу“, истакла је Јована Поповић Бенишек.

Циљ је да се музеј претвори у Културни центар, јер су овде осим шибица изложене и бројне фотографије, сликарски радови, а одржавају се и промоције књига, као и концерти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво