Историјска ексклузива: Наредба Хајдук Вељка, стара више од 200 година

Звали су га српски Ахил и Робин Худ са Хомоља. Одликован је руским орденом за храброст, а пре више од два века Хајдук Вељко Петровић борио се за слободу Србије. Протеклих дана откривено је јавности до сада непознато његово писмо. Историчари га сматрају ексклузивом.

Верује се да је ово потпис команданта неготинске крајине Хајдук Вељка и његов печат. Писмо је старо више од 200 година. У Музеј књиге и путовања стигло је захваљујући једном колекционару.

„Ово су историјске ексклузиве, јер та документа су малтене непостојећа и ретки су музеји и архиве које поседују такве примерке. Писмо се налазило у библиотеци Љубомира Ненадовића, а Љубомир Ненадовић је баш на полеђини написао и белешку да се ради о писму 'ајдук Вељка“, истиче Виктор Лазић из Музеја књиге и путовања.

Историчари истражују да ли је Хајдук Вељко уопште био писмен или је ово рукопис главног писара тог времена, Вука Караџића.

„Када знамо за чињеницу да су после пропасти Првог српског устанка 1813. године устаници своју архиву бурадима пребацивали преко Саве, како пише прота Матеја Ненадовић, свако писмо које је пронађено из овог периода је врло важно“, објашњава др Радомир Поповић из Историјског института.

„Показало се да је у ствари у питању била наредба којом се становништво наведених места обавезује да даје новчану помоћ у намирницама такозвани бир устаницима, и то је укратко садржај овог писма“, каже др Исидора Бјелаковић, са Филозофског факултета у Новом Саду.

Писмо би, заједно са примерцима српских кубура и турских сабљи, ускоро могло да се нађе на изложби ретких ствари из Првог српског устанка.

Остали аутори: Јелена Петровић
број коментара 0 Пошаљи коментар