Џогирала у Канади, случајно ушла у САД, завршила у притвору

Францускиња Седела Роман случајно је, док је џогирала плажом у Вајт Року – канадском граду на самој граници са америчком савезном државом Вашингтон – прешла на територију САД, због чега је 15 дана била притворена у америчком центру за мигранте.

„Кад се сетим тога, помислим - зар је морало све то да се деси ни због чега. Моја прича је помало невероватна“, каже данас млада жена присећајући се немилог догађаја, који се догодио 21. маја, преноси канадски канал Си-Би-Си.

Седела Роман из француског града Бријансона је, након што је дипломирала, одлучила да оде у Вајт Рок, где јој живи мајка, како би учила енглески језик, преносе француски медији.

„Био је нерадни дан и, пошто ми мајка није радила, отишле смо на плажу са мојом млађом сестром... Предвече сам кренула на џогинг, а када сам стигла до краја плаже видела сам да плима надолази“, прича девојка.

Потом је, каже, кренула стазом са које је могла да фотографише пејзаж пре него што се врати, али су је у том тренутку два америчка агента задужена за надзор границе оптужила да је илегално ушла у САД.

Непријатно изненађена, без личних докумената код себе, објаснила им је да је Францускиња, да има визу за Канаду и да је прешла границу а да тога није била свесна.

Агенти су јој, међутим, рекли да не могу да је пусте и одвели је у неку зграду где су јој узели отиске пристију и одузели личне ствари.

„У том тренутку сам почела да се бојим. Имала сам утисак да сам опасни криминалац“, присећа се Седела.

Дозволили су јој да телефонира мајци, која је најпре помислила да је реч о несланој шали, али јој је амерички агент објаснио о чему се ради.

Седелу Роман су затим одвели у притворски центар у Такоми, где је, каже, доживела шок: „Нашла сам се у затвору. Тамо смо били стално затворени, а у дворишту се налазе пси и бодљикава жица“.

Петнаест дана је, како наводи, провела у великој просторији са 60 кревета наслаганих један на други и стотинак миграната.

„Покушавали смо да једни другима помогнемо, атмосфера је била добра. Када сам видела људе из Африке и других земаља који су затворени јер су покушали да пређу границу, моје искуство је постало мање страшно“, прича Седела.

Иако јој је мајка убрзо донела пасош и визу, залутала џогерка није одмах пуштена, из административних разлога.

„САД су покушале да ступе у контакт са Канадом како би добиле више информација о мени. Међутим, пошто нисам канадска држављанка, то је потрајало“, објашњава Францускиња.

Напокон је ослобођена 6. јуна и вратила се у Канаду, пре него што је, после недељу дана, отпутовала назад у Француску. Млада Францускиња није предмет кривичног гоњења, али јој је забрањен боравак у САД.

Седела сматра да је реакција америчких власти била претерана.

„Разумем да желе да се закон поштује, али ја ништа нисам урадила. То је била обична грешка“, истиче девојка, уз закључак да је ово искуство променило њено мишљење о мигрантима и да их сада боље разуме.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво