Космос би могао да постане „ратна арена“, спречимо то

Француска би требало више да улаже у надзор космоса како никада не би постао „арена будућих ратова“, рекла је министарка одбране те земље Флоранс Парли.

Неколико дана након што је амерички председник Доналд Трамп рекао да је наложио успостављање шестог огранка војске САД који ће се фокусирати на космос, Парли је изјавила да Француска, као нуклеарна сила, верује да би космос могао да постане поприште будућих сукоба.

„Морамо бити у могућности да у космос инвестирамо више него до сада, како бисмо могли да га надзиремо и спречимо да постане поприште великих сукоба“, рекла је министарка телевизији Франс 2.

Трампови коментари пробудили су забринутост због трке у наоружању у космосу, мада су САД земља чланица Споразума о космосу из 1967. године који забрањује стационаирање оружја за масовно уништење у космосу и ограничава уптребу Месеца и других небеских тела у мирнодопске сврхе, указује Ројтерс.

Идеју о космичким снагама су и раније износили Трамп и претходне америчке администрације, а заговорници те идеје кажу да би то Пентагон учинило ефикаснијим.

Што се Француске тиче, парламент те земље тренутно расправља о закону о војном планирању за период од 2019. до 2025. године, према којем је „космос од превасходног стратешког интереса“.

„Пред растућим опасностима и претњама, потребно је даље јачање нових космичких ресурса и система који их користе“, закључује се у нацрту француског закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи