Кинески научници близу проналаска лека за ХИВ?

Научници Института за АИДС Универзитета у Хонгконгу објавили су да су можда пронашли "функционални лек" за ХИВ, вирус који узрокује АИДС.

Реч је о новом антителу које би се могло користити и за превенцију и за лечење ове опаке болести.

Истраживање које је водио професор Чен Зивеи спроведено је у тренутку када је Кина суочена са ширењем епидемије АИДС-а међу високоризичним групама.

Готово 850.000 људи у Кини је, према подацима АИДС Data Huba Уједињених нација, заражено ХИВ-ом. Вирус ХИВ слаби имунолошки систем због чега су заражени јако осетљиви на инфекције и болести.

Ченово откриће, које је тестирано на мишевима, показује да ново антитело може помоћи у контролисању вируса и елиминацији заражених ћелија.

Антитело ће моћи да лечи све варијанте ХИВ-а, што је новина, рекао је Чен, будући да не постоји јединствена вакцина за лечење свих варијанти ХИВ-а.

"Наше новооткривено биспецифично антитело делује против свих њих и у томе је велика разлика", рекао је професор, преноси Хина.

Објаснио је да се под "функционалним леком" подразумева да су количине вируса у телу толико ниске да се он не може детектовати, све док људи узимају ињекције антитела – можда свака три месеца или ређе.

Откриће кинских научника објављено у Часопису за клиничка истраживања, једном од водећих светских часописа за биомедицину.

Људи заражени ХИВ-ом могу да држе вирус под контролом антиретровирусним лековима, који спречавају да вирус зарази нове ћелије.

Међутим, они морају да се узимају свакодневно и они не елиминишу заражене ћелије из тела. Вирус, дакле, и даље постоји и може да се врати ако се терапија прекине.

Ново антитело имаће знатно дужи полувек од постојећих лекова и могло би да се даје на свака три месеца, рекао је Чен Зивеи.

Премда су резултати обећавајући, Ендрју Чидги, директор невладине хуманитарне организације AIDS Concern из Хонгконга, сматра да то не значи да ће лек ускоро бити доступан јавности, јер су власти споре.

Професор Чен Зивео и његови сарадници желе да изведу клиничка испитивања лека и очекују да ће им за то требати три до пет година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво