Јадранско море најтоплије у последњих 100 година

Ко се ових дана купао у Јадранском мору, а то је чинио и претходних година у исто време, вероватно се изненадио јер је температура воде била веома пријатна, а према процени стручњака она је најтоплија у последњих 100 година.

Површинске температуре мора тренутно су око три до четири степена Целзијуса више у односу на просек за прву половину јуна, па је тако у Сплиту и Пули температура мора била 26 степени, преноси хрватски Индекс.

Од 2008. до 2015. просечна температура површинског слоја Јадрана порасла је за 1,25 степени, а тај тренд убрзаног загревања не престаје.

Ивица Вилибић из сплитске Лабораторије за физику мора Института за океанографију и рибарство каже да је интензивно загревање мора последица изузетно високих температура ваздуха које су континуирано високе већ два месеца, од средине априла.

„Уз то, у овом раздобљу није било израженијих епизода буре, која иначе узрокује уздизање хладнијег мора из дубљих слојева и мешање мора уз нашу обалу. Можемо рећи да су температуре у овом делу године највише у последњих стотинак година“, рекао је Вилибић.

Како је објаснио, плитка мора, у која спада и Јадран, брже осећају климатске промене од океана, јер је тромост океана многоструко већа од тромости обалних мора.

Међутим, када се дубљи слојеви океана загреју, за шта је потребно више десетина па чак и стотина година, тромост океана не дозвољава да се стање брзо врати у почетно, чак и ако човек почне рационално да се понаша.

Наводи и да пораст температуре одговара појединим врстама у мору, док другима не одговарају, попут шкампа.

„Неке од инвазивних врста ће се одомаћити у Јадрану, док ће неке друге нове врсте вероватно повремено мигрирати у Јадран. Уз то, појачано загревање вероватно ће повећати пораст нивоа мора“, рекао је Вилибић.

Предвиђа се да ће Јадран постати топлији и сланији.

„Струјање ће бити слабије, доток кисеоника у дубоке слојеве мора биће слабији, што ће имати значајан утицај на живи свет на дну мора, температура ваздуха биће виша као и учесталост топлотних таласа, а екстреми попут топлотних таласа, изражених врућина, бујичних вода, поплављивања обалних подручја, биће учесталији. То ће имати значајан утицај на живи свет, на човека и на његове активности“, закључио је Вилибић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво