Јадранско море најтоплије у последњих 100 година

Ко се ових дана купао у Јадранском мору, а то је чинио и претходних година у исто време, вероватно се изненадио јер је температура воде била веома пријатна, а према процени стручњака она је најтоплија у последњих 100 година.

Површинске температуре мора тренутно су око три до четири степена Целзијуса више у односу на просек за прву половину јуна, па је тако у Сплиту и Пули температура мора била 26 степени, преноси хрватски Индекс.

Од 2008. до 2015. просечна температура површинског слоја Јадрана порасла је за 1,25 степени, а тај тренд убрзаног загревања не престаје.

Ивица Вилибић из сплитске Лабораторије за физику мора Института за океанографију и рибарство каже да је интензивно загревање мора последица изузетно високих температура ваздуха које су континуирано високе већ два месеца, од средине априла.

„Уз то, у овом раздобљу није било израженијих епизода буре, која иначе узрокује уздизање хладнијег мора из дубљих слојева и мешање мора уз нашу обалу. Можемо рећи да су температуре у овом делу године највише у последњих стотинак година“, рекао је Вилибић.

Како је објаснио, плитка мора, у која спада и Јадран, брже осећају климатске промене од океана, јер је тромост океана многоструко већа од тромости обалних мора.

Међутим, када се дубљи слојеви океана загреју, за шта је потребно више десетина па чак и стотина година, тромост океана не дозвољава да се стање брзо врати у почетно, чак и ако човек почне рационално да се понаша.

Наводи и да пораст температуре одговара појединим врстама у мору, док другима не одговарају, попут шкампа.

„Неке од инвазивних врста ће се одомаћити у Јадрану, док ће неке друге нове врсте вероватно повремено мигрирати у Јадран. Уз то, појачано загревање вероватно ће повећати пораст нивоа мора“, рекао је Вилибић.

Предвиђа се да ће Јадран постати топлији и сланији.

„Струјање ће бити слабије, доток кисеоника у дубоке слојеве мора биће слабији, што ће имати значајан утицај на живи свет на дну мора, температура ваздуха биће виша као и учесталост топлотних таласа, а екстреми попут топлотних таласа, изражених врућина, бујичних вода, поплављивања обалних подручја, биће учесталији. То ће имати значајан утицај на живи свет, на човека и на његове активности“, закључио је Вилибић.

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 14. јун 2018, 10:47)
Квиз: [нерегистровани]

Где је најтоплије у Србји!?

(Мала помоћ:Питајте оне који знају, зашто се зове Ада-Циганлија!)

(среда, 13. јун 2018, 19:10)
anonymous [нерегистровани]

Kratkorocno

za smrtnike ove generacije mozda je ovo dobra vest, ali za generacije koje dolaze uopste nije, jer more nije samo za turiste da se kupaju, vec je deo makro-sveta.

(среда, 13. јун 2018, 13:10)
anonymous [нерегистровани]

Јадранско море најтоплије у последњих 100 година

Црногорско море је најтоплије. Верујте ми. Поздрав свима.

(среда, 13. јун 2018, 10:55)
Milan M [нерегистровани]

Južna Pruga

Daleko mi je tako put loš Prokuplje, Aleksandrovac,Novi Pazar Rožaje:Nije mnogo sjajnije ni preko Kruševca,Kraljeva,Nove varoši

(среда, 13. јун 2018, 10:33)
anonymous [нерегистровани]

Toplo-hladno

Auu. Pa morski psi vole toplija mora...

(среда, 13. јун 2018, 10:25)
Nikola [нерегистровани]

Lepo kupanje

Bili smo krajem Maja i pocetkom Juna na moru u nameri vise da setamo i sl. pa povremeno da stisnemo zube i okupamo se, ipak je Maj. Kada smo usli u more, voda je bila nestvarno topla. Gospodja pored nas je imala neku patkicu sa termometrom i pisalo je 26 stepeni. Mestani koji su tu ceo zivot, kazu da nisu zapamtili toplije more krajem Maja i pocetkom Juna. Bila je neka ekskurzija sa preko 200 dece i oni gotovo da nisu izlazili iz vode po ceo dan.

(среда, 13. јун 2018, 10:20)
Ne šalim se! [нерегистровани]

Jadranske more?


Dakle, ne hladite pića u moru nego pokvasite neku krpu i obložite pića tom krpom i kada se voda iz krpe ispari vaše piće će biti znatno hladnije od mora!