Последњи пар орлова крсташа у Србији добио принову, стижу предлози за име

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије позвало је грађане да предложе име за младунца орлића крсташа који се излегао на подручју северног Баната. Његови родитељи су једини преостали пар у Србији. Екипа РТС-а стигла је до њиховог гнезда.

У једином преосталом гнезду критично угроженог орла крсташа на Северу Баната, ове године излегао се само један младунац. Птица са националног грба толико је ретка и угрожена да их чувари друштва за заштиту и проучавање птица Србије даноноћно чувају од узнемиравања и протеривања.

„Сезона кошења је у јеку и, нажалост, наше птице су јако осетљиве на присуство човека на терену у близини гнезда, тако да смо ми овде да обезбедимо да се не прилази превише близу да се птице не би уплашиле“, каже Милица Мишковић из Друштва за заштиту птица.

А колико стварно овде воде рачуна о гнезду и малом птићу, најбоље потврђује податак да екипи РТС-а нису дозволили прилаз стаблу на раздаљини од једног километра.

„Погледајте подручје на којем се налазимо. Оно је просторно, велико, са великом количином хране коју крсташ воли и овде је релативно мирно, а најближе насеље налази се релативно далеко. То је то што крсташу фали“, истиче Марко Туцаков из Покрајинског завода за заштиту природе.

Нажалост, како указује, нема много таквих подручја – или су узнемиравана или немају довољно хране.

„То је једна велика птица којој треба велико стабло на којем прави велико гнездо. Уколико се потрудимо и обезбедимо такве услове, имаћемо више орлова крсташа. За сада имамо тог једног и од тог једног зависи будућност ове врсте у Србији“, каже Туцаков.

Крста, Срба, Лала – оригиналне идеје за име младунца

Што се тиче иницијативе за давање имена младунцу, Милица Мишковић каже да стижу разни предлози.

„Заиста је одговор грађанства био феноменалан и има пуно оригиналних идеја. За сада предњаче Крста, Срба, Лала. Тако да ћемо још видети у наредних неколико недеља. Позив је и даље отворен до краја јуна, док чекамо да излети младунац па да одлети са именом“, напомиње Мишковићева.

У медијима се спомиње селектор фудбалске репрезентације Младен Крстајић, јер светско првенство креће средином овога месеца, а Мишковићева каже да има предлога и за то име.

„Има и тих предлога да, али мислимо да је симболично да се дешава фудбалско првенство када се и наш мали орао спрема за свој подвиг. Тако ако би 'Орлови' подржали орлове, мислим да би то било лепо и за нас и за њих“, верује Мишковићева.

Популација орлова крсташа у Србији смањивала се током 20. века због губитка станишта, недостатка хране и убијања.

Почетком 21. века познати су били једино парови на Фрушкој гори, али и они су нестали пре неколико година.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво