Рајкова пећина – чисто благо природе

Ближи се време одмора и школског распуста. Сањамо далеке и скупе дестинације. На јави, важно је знати да не мора све да кошта и буде далеко. За мање од три сата вожње од Београда ето нас у једном од најлепших природних феномена Србије – у Рајковој пећини.

Нешто слично овоме тешко је наћи. Кроз 100 метара дебелу кречњачку плочу хиљадама година вода је дубила себи пут, понирала, извирала, вијугала... стварала је тако лепоту кањона, повезаних пећина и јама, и јединствених украса таложених временом које је тешко и замислити.

Какво се благо природе овде крије, први је наслутио а ко други него Јован Цвијић, пре више од сто година. Његова истраживања стигла су до бране коју су изградили Французи газдујући тада рудником у Мајданпеку.

Природу је човек победио тек 1974, када су се напорима стручњака придружили и бројни мештани како би скривену лепоту свог краја изнели свету на видело.

И пре и после тога, златна грозница стављала је животе на коцку, ломила пећинске украсе, али благо оног чије име пећина носи – хајдука Рајка – и даље постоји само у легенди.

Највеће благо сада су туристи. Индустрија посустала. Предузећа се погасила, па се у туристички динар гледа са надом. 

"Рајкову пећину годишње посети за нас мали број туриста. То је неких шест или седам хиљада, али смо се маркетиншки пробудили у последње време. Тако да ове године планирамо бар десет хиљада туриста. Очекујемо да број туриста расте бар за двадесет одсто", каже Горан Радаковић, директор Туристичке организације Мајданпек. 

Не журите с повратком кући. Природа ће вас поново оставити без даха ако се одвезете до још два њена чуда: Ваља Прераста и Белог изворца. Камени мост, каскадни водопади – камера и реч могу само делом да их дочарају. По мир, мирисе растиња и хук воде долази се лично и тај утисак никад се не заборавља. Наравно да то није све.

Најбоље од природе веште домаћице ставиће пред вас и у виду прженог влашког сира, качамака и меса из саламуре.

„Ми им кажемо да је храна најбоља и најукуснија у нашем крају. Такође, да је култура специфична у нашем крају јер се овде налази једна етничка група – Власи. А оно што људе такође привлачи је и прича о влашкој магији о натприродним бићима која чувају овај крај. И ето, ми све то причамо како би се боравак употпунио и добио неку своју посебну чар“, напомиње туристички водич Мирјана Туфонић Павловић.

А како су у време Милоша Обреновића у Мајданпек долазили на рад Немци, Чеси и Словаци и како се и данас све вере моле у истој цркви онда направљеној... О томе неки други пут.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво