Како је Лешница постала Јадранска?

Име села у околини Лознице већ годинама је предмет расправе. Зашто се место зове Јадранска, а не Јадарска Лешница, када није на Јадрану, већ у Јадру?

Анегдота која се у Јадранској Лешници препричава деценијама прича је о учитељици из Пожеге која је у том селу седамдесетих година добила посао на конкурсу. Мислићи да путује на Јадран, Светлана се похвалила својој родбини, не слутећи да је пут води у место које је 500 километара удаљено од мора.

„Она је у први мах била заиста убеђена да ће напокон видети море и да ће радити као наставник на мору, мислећи да је Јадранска Лешница на мору. Међутим, кроз разговор са својим дедом она сазнаје да се то место уопште не налази у Црној Гори“, истиче Јелена Арнаутовић, ћерка Светлане Пајић.

Годинама касније, иста дилема. Зашто Јадранска, а не Јадарска? Да ли је грешка у граматици, или у говору тамошњег становништва?

„Са становишта граматике нема дилеме, ситуација је потпуно јасна. У вези са одредницом Јадранска Лешница мотивна реч има везе са житељима те области Јадра, дакле ту живе Јадрани и Лешница је Јадранска“, наводи Невена Митровић, професорка српског језика.

Јадранска Лешница је и назив на уласку у село. Мештани кажу, не би им сметало да живе уз обалу мора. Ипак, ту где јесу, далеко од Јадрана, немају дилему.

„Наше село се зове Јадранска Лешница, а не како многи мисле да се зове Јадарска Лешница. Много прича има, једна од прича коју ја знам, а највероватније је истина, да недалеко од нашег села протиче једна река Јадар, где су били насељени Јадрани“, наводи мештанин Драган Тодоровић.

Јадранска Лешница није село познато по туризму, већ по пољопривреди, нежењама, али и по великом броју срећних бракова који су склопљени са женама из далеке Русије и Африке. Теца и Марица су деца из једног таквог брака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи