Чеони судар старе и нове „короле“, невероватна разлика у безбедности

Људи који се возе аутомобилима направљеним пре 2000. године имају два пута већу шансу да погину у судару, оценила је након бројних испитивања међународна агенција за безбедност саобраћаја АНЦАП.

На четвртој конференцији УН за безбедност саобраћаја, аустралијска и новозеландска агенција (Australasian New Car Assessment Program) АНЦАП извела је оглед током којег је инсценирала чеони судар, при брзини од 65 километара на час, две „тојоте короле“.

Једна је била из 1998. (сива на снимку), док је друга модел из 2015. године. Разлика у безбедности је просто невероватна.

„Корола“ (за аустралијско тржиште) из 1998. године, која успут нема ваздушне јастуке, претрпела је „катастрофална структурна оштећења“ и није добила ниједну звездицу за безбедност, захваљујући укупној оцени од 0,4 од 16 поена.

Сензори на луткама унутар возила показали су озбиљне повреде главе, груди и ногу.

Новија „корола“ (из 2015. године) добила је 12,93 од 16 бодова и пет звездица за безбедност, а сензори на луткама су показали да би сви њени путници прошли са мањим озледама.

Ваздушни јастуци и структура возила (конструисана тако да апсорбује силину удара) били су кључни у очувању безбедности.

АНЦАП је саопштио и неке податке који подржавају резултате. Аутомобили направљени пре 2000. године, који на Новом Зеланду чине 40 одсто свих возила на путевима, укључени су у 57 одсто смртних случајева.

С друге стране, аутомобили направљени између 2010. и 2015. године, који чине 17 одсто возила на друмовима, укључени су у десет одсто несрећа са смртним исходима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво