После Талина, Естонцима бесплатан јавни превоз и у другим градовима

Главни град Естоније, Талин, може се похвалити петогодишњим бесплатним превозом за све грађане, град због тога нема губитака, а Влада планира да ове године уведе бесплатан јавни превоз у свим естонским градовима, преноси хрватски „Индекс“.

После пет година бесплатног градског превоза, што су одлучили грађани на референдуму, шеф канцеларије ЕУ у Талину Алан Алакула каже да град нема губитака, наводи портал Попап.

„Нема сумње да, не само да покривамо трошкове, већ имамо и вишак. Зарадили смо двоструко више него што смо изгубили од увођења бесплатног превоза. Срећни смо што је много оних који су одлучили да се региструју као становници Талина како би искористили бесплатан јавни превоз“, рекао је Алакула.

Према његовим речима, при планирању бесплатног јавног превоза највише се рачунало на грађане слабијег имовинског стања.

„Рачунали смо како ће ову погодност користити грађани с ниским и средњим приходима. Но, користе га и грађани са натпросечним приходима јер им јавни превоз омогућава већу покретљивост по граду. Према нашим анкетама, они чешће излазе у ресторане, биоскопе, позоришта... Тиме смо покренули и трговину и угоститељство, па корист имају и локалне фирме. Град је оживео, што се осети и у приходима града“, навео је Алакула.

Наводи да је главни град Естоније пре увођења бесплатног јавног превоза био загушен аутомобилима, а ваздух је сада много чистији. Са увођењем бесплатног превоза, порасле су цене паркирања, али Алакула каже да се нико не жали јер постоји бесплатна алтернатива.

Они који у Талин долазе аутомобилима из удаљених места и користе услугу бесплатног јавног превоза, а на периферним деловима града паркирају аутомобил не морају да плате ни паркинг.

Пример главног града следиће и остали.

Влада већ ове године планира да уведе бесплатни јавни превоз у све градове Естоније чиме би та земља постала по томе прва на свету.

Бесплатни јавни превоз предмет је расправа или већ постоји у неким градовима Пољске, Немачке и Француске.

„Тренутно и Париз разматра увођење бесплатног јавног превоза, углавном како би смањио загађење у центру града. Кад такав град донесе одлуку о бесплатном градском превозу, сигурно ће га следити и остали“, закључује Алакула, преноси хрватски Индекс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво