Гробница у Виминацијуму отворена пред камерама РТС-а

Да је откривен још један саркофаг у Виминацијуму и није нека вест. Има их на хиљаде. Али гробница о којој вам ће вам причу испричати репортер РТС-а вековима је нетакнута и први пут је отворена пред нашим камерама.

У протекле три деценије у Виминацијуму је откривено више од 13.000 гробова и скоро сви су били опљачкани. Пронаћи недирнути саркофаг, сан је сваког археолога.

„Ретки су заиста саркофази, не само код нас него и на другим местима, који нису опљачкани још у античко доба. Просто имали су богате прилоге, у њима се сахрањивао горњи средњи сталеж, онај који је имао итекако новца“, објашњава Др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ.

Претпоставља се да је саркофаг из 3. века. У њему су пронађене златне минђуше и перле, стаклене посуде, игле, новчић... Све то помоћи ће археолозима да осветле порекло и живот покојника.

„Једно од тога је игла од гагата, који је изузетно редак материјал, који је згодан за датовање и који има своју причу, јер су се са њиме сахрањивале жене одређене старосне категорије“, каже археолог Илија Данковић.

„Знамо да су сахрањена два покојника. Антрополози су нам већ рекли – један који је у ствари старији господин, а млађа женска особа је поред њега. Дакле, да ли можемо да говоримо о неком љубавном и другом споју из тог живота од пре неких две хиљаде година“, додаје директор Кораћ.

Пред археолозима је сада најосетљивији, али и најзанимљивији део посла – анализа сваког пронађеног предмета и његово уклапање у велику слагалицу тајни Виминацијума.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво