Манија за сличицама и фудбалска првенства

Пред свако велико фудбалско такмичење креће манија за сличицама па је тако и пред Светско првенство у Русији. Откријте ко је попунио највише албума у Србији и шта је то што нас толико привлачи том хобију.

Попуњава албуме готово 30 година. Колекције сличица Нинџа корњача, суперхероја и фудбалера враћају га у детињство. Љубоморно чува сваки албум, иако му нуде много новца за посебна издања.

„Сваком залепљеном сличицом ви се сећате неких дана када вам је то била главна преокупација у животу, кад нисте имали других проблема и обавеза тако да је вероватно то неки бег од свакодневнице“, објашњава колекционар Борис Латиновић.

Од свакодневнице људи су бежали уз салвете, хемијске оловке, играчке из „киндер“ јаја. Понешто од тога сакупљало се у скоро свакој кући.

„Људи који су одрастали рецимо седамдесетих, осамдесетих, ја сам рођен шездесетих, нама је рецимо сакупљање неких ствари била једна жал за или дивљење ка Западу и том конзумеристичком животу“, истиче радио-водитељ и психолог Драган Илић.

Борис је као дете куповао сваки албум који се појави на киоску. Касније је направио филтер и окренуо се фудбалу.

Попунио је скоро 500 албума, а на првој сличици коју је залепио налази се фудбалер Карлос Алберто Валдерама.

Сама куповина кесица била је доживљај. Откривање шта се налази у кесици, нова сличица или дупликат... А дупликати су водили ка новим играма као што су тапка, пола цело слика бело и мењажа. Када се попуни албум и у рукама остане штос дупликата - шта онда?

„Е онда смо ми имали обичај да зовемо све другаре испод зграде, ти дођеш на балкон и звали смо то 'јагма', они се сви скупе, да се не би неко наљутио што си дао неком сличице, ти бациш те сличице као плакате из авиона и ко шта узме његово је“, рекао је Илић.

Сличице су појединце научиле бројевима, стрпљењу, читању. Бориса су подстакле да напише књигу о светским првенствима. Пажљиво чува сваки албум, али албум из 1994. године био му је излаз у свет, па је за њега издвојио посебно место на полици, али и у глави.

„То је албум у којем знам апсолутно сваку сличицу, распоред, на којој се страни налази и на којем месту у албуму, значи напамет знам свих 300 сличица“, истиче Борис.

Данас је сакупљање сличица постао скуп хоби. Озбиљнији колекционари уместо једне кесице, купују целу кутију, не би ли брже попунили албум. Са друге стране, деца за једну кесицу треба да издвоје дневни џепарац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара