Научници открили мраве који се бране „експлодирањем“!

Еволуција је довела до фасцинантних метода одбране у животињском царству, а научници су управо открили још један. Нова врста мрава који живе на дрвећу у џунгли на Борнеу, жртвује се да би одбранила своју колонију и то на веома специфичан начин.

Врста је добила латинско име Colobopsis explodens. Баш како доликује, јер је њихов метод одбране да из свог тела избаце токсичну течност на нападача тако што „експлодирају“.

Одређени број радника у колонији има посебне увећане жлезде у свом телу, које производе слузаву, жуту материју.

Када је колонија нападнута, они се чељустима хватају за нападача, обавијају око њега и извијају тело док не пукне ослобађајући течност из својих жлезда, која може да повреди или убије много већег нападача.

Упркос томе што се за понашање „експлодирајућих“ мрава зна још од 1916. године, ова врста инсеката остала је под велом тајне током протеклог столећа.

Чланови међународног истраживачког тима, који се састојао од ентомолога, микробиолога, хемичара и ботаничара, отишли су на Борнео да испитују мраве. Идентификовали су 15 различитих подврста, које потпадају под врсту Colobopsis cylindrica.

Истраживање је објављено у магазину ZooKeys.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи