За беспрекоран егзерцир потребан је мукотрпан рад и савршена увежбаност

Једна од најатрактивнијих ствари на војним парадама је егзерцир, прави плес са пушкама који изводе припадници гарде. То није нимало једноставно, дешавају се и повреде јер се ради са пушкама на којима су исукани бајонети, али када се егзерцир јавно изводи, чини се – ништа лакше.

Док са одушевљењем гледају овај егзерцир многи, ипак, не би волели да буду у кожи поручника Предрага Крушевца. Како се пролази између пушке и ножа увежбава сваки дан, јер је први пут у улози командира егзерцира.

„У суштини то су неких четири до шест недеља мукотрпних увежбавања, наша увежбавања се своде на шест часова вежбања дневно и у саставу егзерцира се налазе најискуснији припадници гардијског батаљона који су већ имали искуства у саставу егзерцира“, објашњава поручник Предраг Крушевац, командир егзерцира.

„Најизазовније у самом егзерциру је управо тунел, радња коју ми изводимо где командир пролази кроз строј војника и где не сме доћи до грешке. Ту се очекује, како од командира егзерцира тако и од сваког припрадника, максимална концентрисаност на извођење сваке радње“, додаје водник Марко Бутина.

Овај егзерцир има 24 члана, а тек нешто више од 50 војника у целој Србији обучено је за извођење најсложенијих, али и најатрактивнијих војничких кореографија.

„Низ компликованих радњи подразумева егзерцир, учимо по сегментима, по фрагментима, по фазама. Када се склопи сама слика егзерцира полази се од најкомпликованијих стројевих радњи и прво се оне увежбавају“, истиче Предраг Крушевац.

Војници броје тактове и тако знају када је њихов ред да наступе. Правила строја се морају строго поштовати, јер свако одступање значи и повређивање.

„Сви знамо да је пушка права пушка, а не некаква реплика. Нож на њој је прави нож, тако да је долазило до ситног повређивања“, каже десетар Бојан Марић.

Иако егзерцир чине већ искусни припадници гарде, повремено примају и нове чланове. Пожељно је да то буду војници и подофицири виши од 175 центиметара и да имају добре моторичке способности. Али има и још предуслова.

„Јако је важно имати истанчан слух због самог извођења радњи да оне буду једновремене и једнобразне што због звука који производи мелодија односно музика што због звука које производи само наоружање приликом радњи. Пушка са којом ми изводимо егзерцир је полуатоматска пушка 'м-59/66' посебно прилагођена и модификована за извођење егзерцира“, објашњава Марко Бутина. 

Гарда сваки пут изводи нови егзерцир са различитом музиком. Војници кажу да само вежбом стичу сигурност.

„Егзерцир изводимо неколико пута годишње и до заборављања не долази код појединца, може се десити да тај тимски део егзерцира дође до благих одступања да мора да дође до додатних увежбавања како би дошли до онога што желимо“, каже поручник, Предраг Крушевац.

Први егзерцир војска Краљевине Југославије извела је на Царевој ћуприји 1924. године, а последњи наступи су одржани пре Другог светског рата. Јединствене кореографије српска војска поново изводи од 2010. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи