Пронађена нацистичка подморница прављена за бег у Јужну Америку

У-3523, једна од подморница Адолфа Хитлера типа 21, пронађена је код обала Данске. Пронашли су је научници Mузеја поморског ратовања „Јутланд“ који раде на пројекту мапирања и спасавања олупина у Северном мору, наводи данска телевизија ТВ2.

Откривена подморница била је једна од првих дизајнираних за продужену пловидбу под водом, а домет јој је омогућавао непрекидну пловидбу до Јужне Америке, преноси хрватски Дневник.

Потопио ју је британски бомбардер „Б-24 либератор“ 6. маја 1945. године, истог дана када су савезничке снаге ослободиле Данску од окупације нацистичке Немачке. Погинуло је свих 58 чланова посаде.

Но, немогућност проналажења олупине У-3523 подстакла је гласине и теорије завере да је управо том подморницом у Јужну Америку побегао и сам Адолф Хитлер.

Напокон је лоцирана 10 наутичких миља северно од Скагена, најсевернијег данског града, и девет наутичких миља западно од позиције о којој је известио британски бомбардер.

Након Другог светског рата било је много гласина да су нацисти, укључујући и Хитлера, с нацистичким златом побегли у сигурност уз помоћ У-подморница.

Међутим, они који су пронашли олупину тврде да нема доказа да су у подморници били нацистички челници и њихово благо.

Директор музеја Герт Норман Андерсен рекао је: „Гласине говоре да су у подморници биле вредне ствари из Немачке, јер је напуштала Немачку иако се рат завршио. Мислим да су гласине настале зато што је У-3523 била врло модерна и дизајнирана за дугу пловидбу, а неки су нацисти последњих дана рата заиста покушавали да побегну с драгоценостима. Али, ова подморница ишла је према Норвешкој, а не према Јужној Америци“.

Андерсен је објаснио да је наручено 118 најсавременијих подморница, али да су само две заправо ушле у службу. Постоји тек један очувани примерак и изложен је у Поморском музеју Немачке у граду Бремерхавену, који је био једна од главних поморских база нацистичке Немачке током Другог светског рата.

Према Андерсену, подморница је била на тајној мисији када су је бомбардовали Британци, што је додало још „материјала“ за гласине о нацистичким бегунцима.

„Зашто су бежали и где су ишли, нико не зна. Зато ово и јесте на неки начин узбудљиво“, истакао је Андерсен.

Додао је да Mузеј поморског ратовања „Јутланд“ нема план спасавања потопљене подморнице која лежи на дубини од 123 метра, укопана у морско дно.

До сада је „Јутланд“ лоцирао 450 олупина, од којих су 12 подморнице – три британске и девет немачких. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи