Да ли маузолеј у Виминацијуму припада римском императору и којем?

На археолошком локалитету Виминацијум откривен је маузолеј из трећег века и, према речима стручњака, био је последње почивалиште особе високог ранга. Да ли је реч о римском императору и којем питања су на која археолози покушавају да одговоре што пре.

Гостујући у Дневнику РТС-а, директор Археолошког института САНУ и руководилац пројекта „Виминацијум“, Миомир Кораћ истакао је да је једно од најзначајнијих европских археолошких налазишта.

„Виминацијум је ораница од 350 хектара. Све мирно изгледа, али испод тога просто ври - храмови, тргови, улице, амфитеатри, театри, хиподроми. Нашли смо и један маузолеј“, набраја Кораћ.

„Не можемо у овом тренутку да кажемо о коме се ради, али сва обележја - скулптуре, главе императора са ловоровим венцем, мач који симболизује императора - говоре да смо на трагу нечега врло значајног. Наравно, ископавања трају и даље“, објаснио је Кораћ.

Чињеница да је маузолеј претрпео двоструко уништавање, указује на то да је реч о последњем почивалишту римског императора.

„Латински израз Damnatio memoraem - када бришете некога из сећања. Очито је да се ради о противницима који су, када су дошли на власт, желели да избришу сећања. Ми у овом тренутку гледамо ко би од тих императора могао да буде у не баш добрим односима са другим“, рекао је Кораћ.

Домаћа јавност и они који се спремају да посете ово налазиште често не знају колико благо лежи у Виминацијуму.

„Направили смо археолошки парк. Виминацијум је проглашен за један од 10 најлепших у Европи. Ту може да се види амфитеатар, реконструисане куле и бедеми града, маузолеј, такође и диван домус научно-истраживачки центар, сада хоћемо да реконструишемо аквадукт који је доводио воду у тај град, да реконструишемо водени точак да се види како се вода допремала у град“, рекао је Кораћ.

У Виминацијуму се припремају и за Лимес парк, то јест Лимес конгрес. „У септембру долази 1.000 истраживача из 65 земаља света. Нећемо показати само Виминацијум, сваки други дан биће екскурзије по земљи видеће готово Србију у целини. Ми ћемо уживати у Виминацијуму и саопштити нова научна истраживања о римској војсци која ће презентовати људи из света. На територији бивше Југославије нисмо имали такав скуп“, нагласио је Кораћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво