Би-Би-Си: Научници учинили јачим ензим који се храни пластиком

Научници су открили начин да ојачају природне ензиме који уништавају ПЕТ амбалажу, што је најчешћи вид пластике којом се загађује околина.

За разграђивање ПЕТ амбалаже, од које се често праве пластичне боце, потребне су стотине година.

Модификовани ензим, познат као петоза, међутим, може да разгради ПЕТ амбалажу за само неколико дана. Ово откриће би могло да означи револуцију у рециклажи пластике, истиче Би-Би-Си.

Британски потрошачи годишње употребе 13 милијарди пластичних боца, од којих се више од три милијарде не рециклирају. Ензим петаза је откривен у Јапану и производи га бакетерија Idonela sakaiensis, која „једе“ ПЕТ амбалажу као свој главни извор енергије.

„ПЕТ у већим количинама постоји тек више од 50 година, што није велики временски период за једну бактерију да еволуира како би могла да једе нешто што је створио човек“, изјавио је професор Џон Мекгин, укључен у истраживање.

Мекгин је указао на то да полиестери, група пластике којој припада ПЕТ (полиетилен терефталат), постоје у природи, и да их биљке користе за заштиту својих листова.

„Бактерије су еволуирале милионима година да би могле да их једу“, додао је Мекгин.

Прелазак бактерија на ПЕТ амбалажу је, ипак, „прилично неочекиван“ и међународни тим научника у Оксфорду је одлучио да открије како се развила петаза.

Истраживачи су користили тродимензинални модел високе дефиниције и користили снажне икс-зраке да би установили структуру петазе, и установили да, само малом изменом, могу да побољшају учинак тог ензима. То значи да петаза није још до краја развијена и да постоји потенцијал за јачање њених својстава.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 17. апр 2018, 15:23)
anonymous [нерегистровани]

mungos

A kada pojedu PET ambalažu krenuće na druge stvari i na kraju na čoveka."Bakterije je su evoluirale milionima godina...", čovečanstvo nije toliko staro.Значи научиле су да преживе за разлику оф човека.

(уторак, 17. апр 2018, 15:18)
anonymous [нерегистровани]

Genijalno!!!

Konacno nesto lepo i korisno.