Толкинов „Пад Гондолина“ биће објављен у августу

„Пад Гондолина“ од Џ. Р. Р. Толкина, који је аутор описао као „прву праву причу о Средњој земљи“, биће објављена као самосталан роман. Књига ће пратити догађаје пада скривеног вилењачког града Гондолина, који је на крају пронашао и уништио први мрачни господар, Моргот.

Аутор је почео да пише причу 1917. године, пре него што се вратио у свет Средње земље за Хобита и Господара прстенова.

Многи стручњаци и обожаваоци Толкинових дела кажу за Пад Гондолина да је „свети грал Толкинових прича“.

Једини романи о Средњој земљи који су објављени за живота Толкина били су Хобит и трилогија Господар прстенова. Британски писац преминуо је 1973. године.

Његов син Кристофер, за ког је његов отац рекао да је његов главни критичар и сарадник, од смрти свог оца посветио је велики део свог живота организујући очеве необјављене материјале.

После смрти Толкина, Кристофер је објавио дела Силмарилион и Деца Хуринова.

Роман Пад Гондолина би требало да се појави у књижарама 30. августа, а илустрације је урадио Алан Ли, који је такође илустровао романе Господар прстенова и Хобит.

Џ. Р. Р. Толкин је по многима најутицајнији писац епске фантастике, а осим што су његови романи продати у милионима примерака, њихове екранизације, које је режирао Питер Џексон, изазвале су велику пажњу и допринеле ренесанси жанра епске фантастике у седмој уметности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво