Има ли померање казаљки и добрих страна

Они који су јутрос поспани, лако ће утврдити разлог – спавали смо сат краће. Да ли је померање казаљки на часовницима одговорно и за неке друге тегобе, утврђује се и о томе се полемише барем два пута годишње. Шта је од аргумената које ћемо слушати наредних дана научно оправдано, објашњава у Дневнику Слободан Бубњевић из Иницијативе „Наука кроз приче“.

У свим земљама где се уводи указно време, људима је непријатно када им недостаје сат времена сна, али, како истиче Слободан Бубњевић, много је непријатније губити сат времена сунца током више половине године. То је и био мотив да се 1983. године код нас уведе ова мера која и даље постоји у великом броју земаља у свету.

Након истраживања која су у неким земљама показала да се непосредно по померању казаљки дешава више саобраћајних несрећа, више срчаних удара, да је лошија концентрација, почело је да се прича о одустајању од преласка на указно време. Иницијатива долази у последњих десетак година из Руске Федерације, а и у Финској се о томе доста дебатује.

„Оно што би требало узети у обзир је да земље на северу планете, због географског положаја, имају битно другачије ефекте ове мере. Ситуација у Србији није иста као у тим земљама“, нагласио је Бубњевић.

Према његовим речима, нема великог обједињеног паневропског истраживања које би говорило о ефектима померања казаљки на часовницима.

„Србија се на самом истоичном ободу средњоевропске временске зоне и ми бисмо били једна од земаља које би биле оштећене и имали бисмо много краћу обданицу“, каже Бубњевић.

„Када бисмо одустали од преласка на зимско време, што је национална мера, последње недеље марта би свима било мало пријатније. Међутим, никада не бисмо имали дан после почетка Дневника 2, чак ни у јулу месецу када је дан најдужи. Сунце би тада залазило у 19.27. С друге стране, ђаци који иду у другу смену би се током целе школске године враћали по мраку“, објаснио је Бубњевић.

Осим тога, имали бисмо значајно већу потрошњу енергената током лета зато што бисмо устајали четири и по сата након изласка сунца. 

„Најважније је у којем сте делу света. На северу планете, на пример у Канади и Руској Федерацији ефекти нису велики јер је обданица краћа. С друге стране, на југу, пре свега у јужном делу Европи, у Италији, Грчкој, па и код нас, где људи зависе од туризма и од тога колико нам је дугачка обданица, код нас би требало да су ефекти много бољи“, рекао је Бубњевић.   

Прелазак на летње казаљке први пут је спроведен у Канади 1908. године. Потом, за време Првог светског рата, уводе га Немачка и Аустроугарска ради уштеде горива, а идеја је посебно заживела током нафтне кризе 1972. године када се њом повела Француска, али и многе друге европске земље.

Показало се да прелазак на летње рачунање времена погодује тржишту, посебно сектору саобраћаја као и слободним активностима на отвреном, а остварују се и мање уштеде у потрошњи енергије док се утицај на друге секторе привреде не може утврдити.

Према последњим подацима, у свету чак 110 од 192 државе користи летње рачунање време.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(недеља, 25. мар 2018, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Moje vidjenje

Ovako: Sve sto je kapitalizam smislio je u interesu profita. Prvo je razlog bio usteda energije u jutafnjim satima.Sad to nema opravdanja jer su radno vreme pomerili od 09:00 do 17 :00. Ako je rec o obdanici I tu se umesao kapitalizam jer u letnjem periodu ostaje duze vremena za radove ne farmama I plantazama.Ali da neko vodi racuna da bi mi Imali sat vremena vise sunca pa to mi je smesno. Jer da je tako onda se nigde ne bi ratovalo jer bi vodili racuna da nam ne skrate dane zivota a kamoli sunca!

(недеља, 25. мар 2018, 16:35) - radnik [нерегистровани]

Radno vreme

Mislim da bi radno vreme svima trebalo da pocinje u 6 ujutru tako da bi mogli da radimo i po 12 sati i vise... Spavanje i odmaranje je samo nepotrebno gubljenje vremena. U tom slucaju je potpuno nebitno letnje ili zimsko vreme.

(недеља, 25. мар 2018, 16:04) - Sneza [нерегистровани]

Stav

Na zalost mi nemamo stav o nicemu,pa ni o vremenu.

(недеља, 25. мар 2018, 15:45) - Srpska posla! [нерегистровани]

Većina vas ne radi,

spavate i više od 12 sati,a ipak se žalite zbog jednog prespavanog sata!

(недеља, 25. мар 2018, 15:27) - goran [нерегистровани]

pomeranje sata

ostaviti ovako i zimi i leti

(недеља, 25. мар 2018, 15:06) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Da je nezdravo,ljudi u drugim vremenskim zonama...

bi odavno pomrli,ne bi ni postojali!-Većina još i ne zna zbog čega je uvedeno pomeranje vremena!-Obrazujte se!

(недеља, 25. мар 2018, 15:02) - Siniša [нерегистровани]

Prvo argumenti !!!

Prvo ... niko nije dokazao uštedu energije!
Nema stresa? Naravno da ima ... jedan primer
Pa zamislite samo decu (milioni) koje roditelji treba da bude svako jutro sat vremena ranije,a njima se spava !!!
Ili da ih roditelji teraju sat vremena ranije na spavanje, a njima se ne spava!
Kao što reče jedan od komentatora ... neprirodno!(недеља, 25. мар 2018, 13:16) - Mališa [нерегистровани]

Protiv prirode

Pa odkad se čovek umešao u prirodu i radi sve protiv nje, čak veštački menjajući i vreme, zemlja i čovečanstvo počinju nepovratno da nestaju!

(недеља, 25. мар 2018, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Pomeranje sata je smisleno

Jedanput godišnje sat vremena unapred i jedanput godišnje sat vremena unazad sasvim sigurno nemaju dramatične efekte na ljudski organizam. OK, malo smo kraće spavali noćas, sutra već to niko neće ni osetiti. Ovo pomeranje postoji godinama, za geografski širinu na kojoj mi živimo ono je sasvim OK i nema razloga da se to menja. Pomeranje sata je imalo svog smisla kada je uvedeno, a kako smo videli u ovom prilogu ima smisla i danas.

(недеља, 25. мар 2018, 12:41) - Branislav [нерегистровани]

vreme

Najveca glupost koja je ikad uradjna na zemlji, letnje i zimsko vreme??????????????????????