Исекли крузер напола и продужили га за 15 метара!

Фасцинантан подухват италијанских бродоградитеља – огромни путнички брод исекли су напола, уметнули потпуно готов део дугачак 15 метара и сада спајају „милион“ преградних и спољних зидова, цеви и каблова.

Крузеру „Силвер спирит“ (Сребрни дух), поринутом 2009. године, на тај начин је повећан капацитет путника за 12 одсто.

Овај обиман посао, који се још увек обавља на сувом доку бродоградилишта "Fincantieri" у Палерму, на Сицилији, коштао је власника брода – фирму „Силверси“ (Silversea) са седиштем у Монаку – 70 милиона долара.

Пред инжењерима задуженим за екстензију пловила био је невероватан посао – да направе део који ће бити убачен у средину и савршено се уклопи, и „уздуж и попреко“.

Даноноћни рад више од 500 радника подразумевао је тестирање огромног „уметка“ на води, тешког 846 тона, а затим и вешт маневар да се дотера до савршено исечене и размакнуте средине брода.

Сада је крузер дугачак 210 метара, и биће спреман за пловидбу 5. маја.

Како кажу из фирме „Силверси“, за овај подухват је укупно потребно око 450.000 сати непрекидног рада.

„Наш најбољи брод, 'Силвер мус', који нам је бродоградилиште 'Fincantieri' испоручило у априлу прошле године, био је инспирација за реновирање флоте. Продужавање 'Силвер спирита' ће се уклопити уз елеганцију наших новијих пловила, ради луксузнијег путовања“, истичу власници брода.

„Сребрни дух“ се у службу враћа 6. маја, седмодневним крстарењем између Рима и Барселоне.

Овај аранжман ће коштати oко 5.200 евра по особи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи