Амерички специјалци на Аљасци вежбају за могући сукоб са Русима

Америчке зелене беретке овог месеца су започеле вежбе у леденим пределима Аљаске како би се припремиле за потенцијалне борбе на Арктику.

Више од 1.500 људи учествује у вежбама, које укључују маневре у изузетно оштрим временским условима по опасном терену са ограниченом видљивошћу, пише Њузвик, преносећи наводе министарства одбране САД.

Тимови вежбају одбрамбене тактике у планинским теренима на температурама испод нула степени Целзијуса.

Вежбе је покренуло америчко министарство одбране како би се припремило за потенцијалне сукобе на Северном полу, док Русија истовремено повећава своје присуство у том региону, преноси Њузвик.

Топљење леда проузроковано глобалним загревањем отворило је делове Арктика, који су изузетно богати природним ресурсима.

Амерички научници процењују да регион Северног пола садржи трећину неискоришћених резерви природног гаса и 13 одсто резерви нафте. Због тога, бројни стручњаци истичу да ће тај део света бити следећи полигон за окршај великих сила.

„Регион Северног пола ће у наредним деценијама носити велики економски и политички потенцијал, укључујући велике могућности и бројне изазове због приступа енергентима, новим рибарским пределима и трговачким рутама“, наводи се у чланку недељника Cooperation and Conflict.

Русија је веома активан играч на северу још од Хладног рата, а њено данашње присуство у региону Северног пола је на највећем нивоу још од 90-их година.

Москва тренутно гради нове нуклеарне ледоломце, који ће помоћи у њеним напорима да доминира арктичким трговачким путањама, наводи Њузвик. Русија тренутно има најмање 40 ледоломаца, а шест од њих су на нуклеарни погон.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара