Укуси Француске широм планете

Сав тај путер, пуномасни сиреви, ручак који траје два сата уз обавезно вино и све то без гриже савести и уз витак струк! У чему је тајна француске кухиње, која се нашла на листи светске културне баштине?

Укуси Француске широм планете Укуси Француске широм планете

То већ четири године одгонетају широм света и они који  на лицу места никад нису били захваљујући манифестацији „Укуси Француске“.

Инспирација је био је Огист Ескофије, који је давне 1912. године организовао Епикурову вечеру – истог дана, у неколико светских градова био је послужен јединствен мени за 60.000 званица.

Француска вечера биће широм планете служена 21. марта, али манифестација је у многим местима већ почела и трајаће недељу дана.

Више од 3.000 највештијих и после строге селекције одабраних шефова кухиња, ове године и у авионима и крузерима, упослиће своје варјаче и кутлаче да би понудили најбоље од француског умећа и помогли да се традиција и прикаже и очува пред налетом културе брзе хране.

Редослед се зна: аперитив, богато предјело, једно или два главна јела, за крај сир, дезерт и наравно, вино и шампањац.

И оних који би да све то пробају, али и оних који би да кувају, из године у годину је све више па је тако сада на списку и 16 наших ресторана у Београду и Новом Саду.

Први пут ту је и једна наша угоститељска школа – из Врњачке Бање. Јела могу бити од локалних намирница и са локалним „шмеком“, али јасно инспирисана укусима француске кулинарске традиције.

Чари галског благоутробља, празник су за хедонисте, а за Французе и питање националног индентитета, па није чудо што је кулинарска фешта брига и Министарства спољних послова.

Ове године, требало би дочарати регију Бордоа која је већини синоним за вино, али ко проба, памтиће и гушчију џигерицу, тартуфе, остриге, пршут, пачетину, паштете...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се