Лекаре шокирао пацијент са великим ваздушним џепом у глави!

Старијем мушкарцу који се јавио у болницу у Северној Ирској, лекари су дијагностиковали велику рупу у предњем делу главе, где би требало да је мозак!

Осамдесетчетворогодишњи мушкарац је дошао у ургентни центар након серије падова и запањио докторе.

Наиме, у болницу га је послао његов лекар опште праксе јер се у последњих неколико месеци осећао јако нестабилно на ногама, а три дана уназад је осећао и слабост у левој руци и нози. 

Детаљи, који су објављени у медицинском журналу BMJ Case Reports, откривају да анализе крви нису показале ништа необично, а није било ни знакова слабости на лицу, проблема у говору или било какве конфузије.

Но, када је мушкарцу урађена компјутерска томографија и магнетна резонанца мозга, медицински тим је у чеоном режњу главе открио ваздухом испуњену шупљину, пречника чак девет центиметара!

„Успут“ су открили и бенигни тумор, тачније коштану израслину у назалном синусу, која је изгледа „крива за све“.

„Временом је полако расла, и притискала базу лобање, изазивајући малу ерозију“, каже коаутор извештаја, др Финли Браун, члан тима који се бавио случајем.

„Због тога што ваздух струји кроз ваше синусе, има могућност да се пробије свуда, па је ушао преко те ерозије у лобању.“

Браун је додатно објаснио да су та ерозија и ткиво изнад формирали неку врсту једносмерног вентила. „Ваздух може да уђе, али не може да изађе!“

Иако снимци делују као да овом човеку фали парче мозга, лекар истиче да то није случај – вероватније је да је ваздух сабио мозак.

„Како се стварао ваздушни притисак, пошто се лобања свакако неће померити морао је мозак“, истиче Браун.

Пацијенту је понуђена операција не би ли се отклонио притисак на мозак, санирала ерозија и уклонила коштана израслина. Међутим, када су му представљени сви ризици, није пристао.

„То је велика операција за било кога у било ком добу“, каже Браун.

„Теоретски, мозак би можда апсорбовао део ваздуха, или би тело могло да га апсорбује, а исто тако би могло да буде још горе. Једноставно не знамо. Велике су шансе и за инфекцију или мождани удар.“

„Већ је имао мањи мождани удар, највероватније због дуготрајног притиска, па претпостављам да би могао да се понови.“

Због тога је 84-годишњи мушкарац подвргнут само превентивном третману.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи