Свет поново збуњен: Словенија или Словачка?

Премијери Словачке и Словеније, Роберт Фицо и Миро Церар, оставке су поднели истог дана и изазвали такву пометњу у светским размерама, а најчешће постављено питање тога дана било је „да ли се каже Словенија или Словачка“.

Премијер Словачке Фицо поднео је оставку у среду, након скандала који је изазвало убиство новинара који је истраживао корупцију у влади те земље.

Готово истовремено, премијер Словеније Церар оставку је поднео пошто је суд поништио одлуку о градњи дела железничке пруге.

Две европске земље, наиме, својим идентитетима збуњују остатак света још од 1990, када су и настале.

И тек површно претраживање Гугла откриће десетине твитова о томе да је супруга америчког председника Доналда Трампа пореком Словакиња, иако то није тачно.

Меланија Трамп је, наиме, рођена у Севници, словеначком граду, док је Трампова бивша супруга Ивана рођена у бившој Чехословачкој, географски појам који многима који нису Европљани треба посебно објаснити.

Хрватски портал Експрес пише да је проклетство оба народа у томе што се на разним спортским приредбама Словачкој и Словенији често замене заставе, па тако и националне химне.

Прошле године на Светском првенству у хокеју на леду у Немачкој, на пример, бесни словачки навијачи надгласали су звиждањем и хукањем словеначку химну која је свирана уочи утакмице њиховог тима.

Уместо да организатор пусти словачку химну, оправдали су се техничком грешком због које та химна уопште није ни интонирана.

Портал наводи да историја забуна у вези са ове две европске државе сеже и даље, уз подсећање да се, на пример, бивши амерички председник Џорџ Буш похвалио својим сусретом са словачким министром спољних послова, а да се тај сусрет заправо никада није ни догодио.

Италијански премијер Силвио Берлускони је 2003. године на конференцији за новинаре представио свог колегу из Словачке, иако је поред њега стајао Антон Роп из Словеније.

„Била је то доста чудна ситуација, па смо замолили новинаре да то у својим извештајима не спомињу", рекао је касније Роп.

Да су ствари отишле далеко и да су дојадиле дипломатијама обе земље, известио је Њујоркер, па су амбасаде двеју држава у Лондону тако организовале скуп под називом „Разликуј Словенију и Словачку“.

Забуне између ове две земље нашле су се и у забавном квизу Кју-Ај (QI) у којем се сазнало да амбасаде Словеније и Словачке у Вашингтону барем једном месечно добију погрешно адресирану пошту. Није ни чудно, јер две земље имају слична имена, сличне заставе и сличну историју.

Заставе су, пре свега, готово идентичне – чине хоризонтална бела, плава и црвена поља, у којима је и слично смештен грб. Оба су у левом горњем углу заставе.

Сличности се односе и на имена за обе републике – Словачка себе назива Словенска република, а нешто јужнија држава је Република Словенија. Назив језика је још теже разликовати – Словаци говоре словенчину, а Словенци словеншчину.

Ипак, две земље нису ни суседи. Одвојене су Мађарском и Аустријом и имају другачија географска обележја.

Словенија је приобална земља која граничи с Италијом и Хрватском на југу Европе. А Словачка има Пољску и Чешку као своје суседе, а туристичке атракције су дворци и планине.

Обе земље су бивше социјалистичке републике, обе су настале распадом бивших држава, Чехословачке и СФР Југославије, и обе су се појавиле у свом модерном облику почетком 1990-их.

Словенија је 1991. године постала независна од Југославије, на релативно крвав начин након што је ЕУ помогла тако што је посредовала у доношењу споразума.

Словачка је већа земља и има двоструко више становника – око 5,5 милиона у односу на два милиона, колико их живи у Словенији. Словачка је била некад део Чехословачке, а раздвојила их је Плишана револуција на Чешку и Словачку.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво