Астронауту боравак у свемиру изменио ДНК и више није исти као брат близанац

Америчком астронауту Скоту Келију ДНК је делимично измењена након годину дана проведених у свемиру, потврдила је Наса. Седам одсто његових гена се није вратило у стање какво је било пре него што је одлетео на годину дана дугу мисију.

Скот и његов брат близанац Марк Кели, такође астронаут, били су субјекти истраживања чији је циљ био да утврди шта се тачно дешава са телом после годину дана проведених у свемиру.

На Међународној свемирској станици Скот је остао од марта 2015. до марта 2016, а за то време Марк је био на Земљи. То је уједно била и последња Скотова мисија, који је током своје каријере провео укупно 520 дана у свемиру.

Истраживачи су проучавали Скотов боравак у свемиру са психолошке и физиолошке стране, поредећи резултате са братовљевим, који је остао на Земљи.

Десет тимова представило је прелиминарне резултате прошле године, а ове године су они и потврђени.

„Шта? Моја ДНК се променила седам одсто. Ко би рекао? Ово су можда и добре вести, сада више не морам Марка да зовем својим индентичним братом близанцем“, нашалио се Скот на Твитеру након што је сазнао резултате. 

Због боравка у свемиру, Скотови гени претрпели су промене услед мањка кисеоника, чешћих упалних процеса и изненадних промена у уношењу хранљивих материја.

Већина промена исправило се по повратку на Земљу. Неке промене, међутим, трајније су природе.

Прошле године, утврђено је да су кратки поновљени низови нуклеотида на крају хромозома, теломере, постали издужени током боравка у свемиру. Два дана по повратку, откривено је да се већина теломера вратило у уобичајено стање.

Седам одсто, међутим, није се вратило у нормално стање.

Тиме је утврђено да постоје дуготрајне промене у генима, које би могле да буду проузроковане променама у имуном систему, поправци ДНК, мањку кисеоника и повећаним нивоима угљен-диоксида.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара