„Национална географија“ признала расистичку прошлост

Амерички часопис „Национална географија“ саопштио је да је на расистички начин у прошлости извештавао о људима широм света. Игнорисане су све друге расе осим беле, док су људи друге боје коже приказивани као егзотични и дивљи, што је доприносило утемељивању предрасуда, сматра уредница познатог магазина, Сузан Голдберг.

Априлско издање, којим се обележава 50 година од убиства Мартина Лутера Кинга, посвећено је људима свих раса, а у њему су замољени историчари да дају своје мишљење о пређашњим издањима Националне географије.

„Хајде да се суочимо са данашњом срамном употребом расизма као политичке стратегије и докажемо да смо бољи од тога“, истакла је Голдбергова у уредничком тексту „Деценијама је наше извештавање било расистичко“, преноси Би-Би-Си.

Уредница је навела да ју је неки архивски материјал часописа оставио без текста, укључујући фотографију аустралијских Абориџина из 1916. године уз опис: „Ови дивљаци налазе се на последњем месту лествице интелигенције од свих људских бића.“

Универзитетски професор Џон Едвин Мејсон рекао је за Националну географију да је такав приступ ојачао је расистичке ставове у часопису са „изузетним ауторитетом“.

То је објаснио тиме да је Национална географија све до 70-их година игнорисала све људе других раса осим беле, а и у ретким приликама када би се нашли у магазину приказивани су као физички радници или послуга.

Мејсон је такође истакао да су фотографије сусрета са домородачким становницима стварале атмосферу „нас и њих“ и продубљивале раздор између „цивилизованих и нецивилизованих“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара