Поштанска марка за јубилеј Београдског сајма

Поводом јубилеја, 80. годишњице Првог међународног салона аутомобила, прве самосталне, специјализоване сајамске манифестације тек рођеног Београдског сајма, ова компанија издала је персонализовану поштанску марку у ограниченом тиражу.

Овај филателистички раритет подсећа на историјске димензије и континуитет не само београдског Сајма аутомобила, него и сајамске, ауто-мото и пратеће индустрије у Београду, али и на ширем европском простору.

Први међународни сајам аутомобила, одржан од 5. до 15. марта 1938. године, био је један од девет званично регистрованих салона аутомобила у тадашњој Европи, самим тим и један од епицентара светске аутомобилске индустрије, наводи се у саопштењу Сајма.

Учествовало је 107 излагача из Америке, Немачке, Француске, Енглеске, Италије, Чехословачке, Аустрије и Белгије, али и неколико домаћих.

Било је изложено 375 возила, од чега 158 путничких, 65 теретних, 10 аутобуса, 18 шасија, 105 мотоцикала и бицикла, десет аутомобилских мотора, три трактора и један моторни багер. Због недостатка изложбеног простора, одбијено је чак 117 излагача.

Осамдесет година касније, сајмови аутомобила ДДОР БГ Кар шоу 06 и мотоцикала 12. Мотопешн, као јединствен и најзначајнији овогодишњи регионални догађај у сектору ауто и мото индустрије, који се одржава од 22. до 28. марта 2018, окупљају 306 излагача аутомобилских брендова из двадесетак земаља, десетак произвођачи лаких привредних возила, те 73 излагача мотоцикала, АТВ и осталих моторних возила и бицикала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво