На Новом Зеланду најтоплије лето икад забележено

Овогодишње лето најтоплије је икад измерено на Новом Зеланду, објавио је Национални институт за воду и атмосферска истраживања. Просечна температура била је 18,8 степени Целзијуса, што је 2,1 степена изнад просека за раздобље од 1981. до 2010. године.

Најјачи топлотни талас достигао је врхунац у Александри на новозеландском Јужном острву 30. јануара када је забележено 38,7 степени Целзијуса, што је највиша температура измерена у земљи у претходних 38 година.

Наводи се да је температура мора око Новог Зеланда била шест степени изнад просека.

У фебруару су ту земљу погодила два тропска циклона - „Фехи“ и „Гита“, изазивајући штете великих размера широм земље.

Главни научник националног института Крис Брандолино рекао је за Радио Нови Зеланд да врело лето није превелико изненађење и у складу је са условима које ствара „Ла ниња“, али да климатске промене значе да је вероватно да ће се слични температурни рекорди наставити све док је емисија штетних гасова висока, пренела је Хина.

„То не значи да ће се рекорди рушити баш сваки дан, сваку сезону или недељу или месец. Али у принципу, може се очекивати да ће се следећих неколико декада то наставити ако емисија штетних гасова остане оваква“, истакао је Брандолино.

број коментара 0 пошаљи коментар