Лекари у Канади протестују због повећања својих плата

Више од 500 лекара у Канади, заједно с више од 150 студената медицине, потписало је отворено писмо, у којем протестује због повећања својих плата.

„Ми, лекари у Квебеку, који верујемо у снажан јавни систем, противимо се недавном повећању плата, до којих су преговорима дошла наша медицинска удружења“, наводи се у писму.

Потписници писма наводе да су увређени што ће добити повишице, док се медицинске сестре и пацијенти налазе у неповољном положају.

„Повишице су још шокантније јер се наше медицинске сестре, службеници и остали професионалци суочавају с врло тешким радним условима, док наши пацијенти живе с недостатком приступа потребним службама због драстичних смањења плате протеклих година и централизације власти у Министарству здравља. Изгледа да су једино наше плате имуне на та смањења“, наводи се у писму.

Систем за јавно здравље Канаде пружа „универзално покриће за медицински неопходне услуге за здравствену негу, које се пружају на основу потребе, пре него могућности за плаћање“, наводи се на сајту канадске владе.

Потписници писма траже да се новац, који је предвиђен за њихове повишице, врати у систем, преноси Си-Ен-Би-Си.

Просечна бруто плата лекара на годишњем нивоу у Канади је 260.924 долара за услуге у клиници, показао је извештај канадског института за информације о здравству, који је објављен у септембру 2017. године.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 07:58)
anonymous [нерегистровани]

dare

Od tih 260000 hiljada odbiješ pola na poreze, ako ne i više, i dobiješ da je mesečna plata oko 10000 kanadskih dolara. Kad pogledaš njihove troškove života, naš lekar specijalista koji uzme 1000e mesečno i još toliko na ruke, ne živi mnogo lošije. E sad, što imamo divlje deponije gde god da se okrenemo, što vlada korupcija (kojoj se raduje taj isti lekar kada mu odgovara), što imamo rupe na putevima, što nam sistem obrazovanja nije dobar, što nam je hrana zagađena, što nemamo kontrolu te iste hrane jer nacionalna laboratorija još nije počela sa radom, što za izgradnu infrastrukture kao što je u Kanadi treba da čekamo 300 godina, to i nije toliko bitno.

(четвртак, 08. мар 2018, 06:04)
anonymous [нерегистровани]

taxe

Nece da placaju taxe visoke!! Zatooo bojkotuju

(четвртак, 08. мар 2018, 03:47)
anonymous [нерегистровани]

Iskustvo ,

iz godine u godinu zdravstvo tone u mrak u Kanadi .

(четвртак, 08. мар 2018, 02:12)
anonymous [нерегистровани]

Poluistina

Nije bas kao sto je prezentirano u tekstu. U zadnjih 10 godina sve je vise lekara koji rade kao konsultanti, nisu u stalnom radnom odnosu. Njih drzava placa veoma malo i oni nisu obuhvaceni statistikom. Moja komsinica, u Torontu, je hirurg i dobija po provedenom satu u sali. Kad nema operacije sedi na klupi ispred sale i ocekuje pacijenta. Jos veci problem je sto mladi lekari idu za USA, plata je x2.